Kongelige31. maj 2018

Kongehusekspert: Marys tale er historisk

Kronprinsesse Mary smeltede både gæsternes, danskernes og sin mands hjerte, da hun leverede den måske mest personlige tale i kongehusets historie, vurderer kongehusekspert.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprinsesse_mary_2.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Det kan godt være, at Mary allerede vandt kronprins Frederiks hjerte i år 2000.

Men i lørdags lød den nu 46-årige kronprinsesse atter som en nyforelsket pige.

– Det var mit første besøg i Danmark, hvor vi havde fejret vores første nytår sammen. Jeg sad på sofaen i din dagligstue, da du nævnte, at du ville gøre dig klar til den middag, der altid bliver holdt den 1. januar.

– Jeg må indrømme, at jeg på det tidspunkt ikke kendte så meget til den del af din verden. Så jeg tænkte ikke videre over det.

– Du forlod stuen som ham, jeg kendte, og kom ind igen i fuld gallauniform. Og hvis jeg havde kunnet dansk på det tidspunkt, ville jeg nok have tænkt: ”Aij, hvor har jeg scoret over evne”, sagde Mary lørdag aften til kronprins Frederiks 50-års gallafest på Christiansborg Slot.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_og_kronprinsesse_mary.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Frederik og Mary kørte i karet til taflet på Christiansborg Slot. (Foto: Dan Mariegaard)

Lycra-prinsen

Talen, der allerede nu skriver sig ind i historiebøgerne som en af de bedste danske taler nogensinde, var endnu et tegn på en modernisering af det danske kongehus.

Ikke mindst fordi Mary turde være sjov og frigjort.

– Der er delte meninger om, hvorvidt lycra og mænd på plus 40 er en god kombination. Og vi taler faktisk plus 50 her.

– Men skat, du står stadig ret skarpt i lycra. Jeg har det dog lidt svært, når det gælder kombinationen lycra, hjelm og rulleski.

– Og da du og dine holdkammerater til jeres første Vasaløb valgte at gennemføre i hvid lycra. Hudløst ærligt, det går ikke. Jeg tror faktisk også godt, at du selv kunne se det bagefter, sagde kronprinsessen og fik hele salen til at storgrine.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_og_kronprinsesse_mary_2.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Der er langt fra Frederik og Marys hverdagsgarderobe til den, de havde på i lørdags. Men kærligheden blomstrer både til hverdag og til fest – nu på 18. år – 14 af årene som ægtefolk. (Foto: Thomas Laursen)

Men Mary var også i sit søde hjørne.

Og fik i den grad slået fast, at Frederik også er den gode far, man tror, at han er.

– Hvis man spørger dine børn, så er du også meget vellykket som far. De beskriver dig som sød, sjov, dejlig, klog, modig, hjælpsom, sej og flot. Du er deres helt, sagde Mary.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_9.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Dronning Margrethe leverede også en tale og en skål for sin ældste søn, nu 50-årige kronprins Frederik. (Foto: Thomas Laursen)

Ekspert: Historisk tale

Hjemme i stuerne gik talen også rent ind, og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen betegnede over for Berlingske talen som en af de tre vigtigste i kongehusets historie, kun overgået af Margrethes nytårstale i 1984, hvor hun sagde de berømte ord om ”dumsmarte bemærkninger” og kronprins Frederiks tale til sine forældres sølvbryllup i 1992, hvor han sagde den endnu mere berømte sætning ”Papa, man siger, at den, man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed”.

SE og HØR spurgte dagen efter, hvad kronprinsen havde syntes om Marys meget personlige tale.

Og han havde kun ros tilovers for sin kones taleevner.

– Den var vidunderlig, sagde 50-årsfødselaren.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold