Kongelige14. august 2018

Margrethes kostbare vaner: Julekage kostede formue

Det kostede næsten en kvart million kr., at dronningen hentede familiens traditionsrige julekage i London
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_margrethe_1_1.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Kongehuset er bygget op af symboler, eventyr og traditioner.

En af traditionerne stammer helt tilbage fra dronning Ingrids tid og den går ud på, at julekagen henter dronningen selv i London.

Julekagen blev i 2017 hjembragt af dronning Margrethe, og dokumenter fra Forsvaret om udgifter i forbindelse med støtte til Kongehuset viser, at den traditionsrige London-tur er særdeles kostbar.

Dronningen blev nemlig fløjet hjem fra London til Københavns Lufthavn Kastrup i et Forsvarets Challenger-604 fly, og det kostede den nette sum af 235.845 kr.

Forsvaret har i dokumenterne, som SE og HØR har fået aktindsigt i, ikke opgjort, hvad det kostede at flyve fra Danmark til London for at hente dronningen – men det har naturligvis ikke været gratis. Formentlig har det kostet nogenlunde det samme at flyve til London som fra London, og det betyder så, at udgiften har været på over en halv million kroner.

Artiklen fortsætter efter billedet

https://imgix.seoghoer.dk/dronningen_traeder_ud_af_challenger-fly_pa_faeroeerne_foto_sigmar_moerkoere.jpg
 Foto: Sigmar Mørkøre

Det var et Challenger-fly som dette, der fik dronning Margrethe sikkert i luften. Her er flyet i brug ved en rejse til Færøerne. (Foto: Sigmar Mørkøre)

Det fremgår heller ikke af dokumenterne fra Forsvaret, hvordan dronningen er rejst til London. Formentlig er hun rejst med SAS – kongehuset har en særdeles favorabel aftale med flyselskabet.

På den årlige juletur til London er der også tradition for, at dronningen køber julegaver – det kan forklare, at hun havde brug for et Challenger-fly til at flyve hjem i. Challenger-604 har plads til 19 passagerer.

Sponsoreret indhold