Kongelige17. februar 2019

Joachims plan: Klar til store udfordringer

Når prins Joachim er færdig på skolebænken, venter nye og meget store udfordringer – muligvis i udlandet.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_joachim_2_2.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Han har indtil nu holdt sin mund, men prins Joachim har for et stykke tid siden lagt en plan for sin fremtid, som nu begynder at udfolde sig med den franske eliteuddannelse, han vil tage i Paris.

For Joachim er træt af tilværelsen med en konstant tom kalender, efter at han sagde farvel til sit landbrug i Møgeltønder.

Så han har lagt en plan, som skal munde ud i en stor og vigtig stilling i det danske forsvar eller i udenrigstjenesten. Bagefter har han sagt farvel til alle ansatte i sit hof, og han har – lang tid før han fik pladsen tilbudt under det franske statsbesøg i Danmark i august 2018 – lagt følere ud i både Danmark og Frankrig for at få afklaret sin fremtid.

– Man tager ikke denne uddannelse for bagefter at tage hjem til Emiliekildevej og spille golf.

Det peger i retning af, at han vil bruge de næste ti år på større udfordringer, siger den tidligere danske forsvarsminister Hans Engell til SE og HØR.

– Det kan han også nu, hvor hans bror sidder stærkt i sadlen som kronprins, og hans familie er forankret, forklarer eksministeren.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/ecole_militaire.jpg
 (Foto: MEGA)

Danske turister vil kunne vinke til Joachim, når de tager op i Eiffeltårnet, hvorfra der er god udsigt til École Militaire. Joachims nye skole åbnede i 1760, og få år senere tog selveste Napoléon Bonaparte sin militære uddannelse her. (Foto: MEGA)

Med Europas dygtigste

Engell kender udmærket den franske eliteuddannelse, der venter Joachim, for Danmark har tidligere sendt enkelte officerer på efteruddannelse på École Militaire, og hver gang har der ventet store poster på dem, når de er vendt hjem.

– Dem, han kommer til at sidde på skolebænk med, er nogle af Europas dygtigste officerer, og det er nogle, som alle er håndplukket til de højeste poster i deres landes forsvar, siger Hans Engell, som mener, at spørgsmålet om prinsens fremtid har været taget på allerhøjeste plan.

– Der har formentlig været et mellemspil mellem kongehuset, den danske regering og den franske regering.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joachim_felix_nikolai.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Interessen i forsvaret har prins Joachim holdt fast i, lige siden han fik smag for det som rekrut for 32 år siden. Han har forsøgt at give den camouflagefarvede kærlighed videre til sønnerne, men prins Nikolai, 19, fandt hurtigt ud af, at militærtjeneste ikke var der, hans fremtid lå. (Foto: Mikael Rieck)

Vi skal huske på, at i sådan nogle sager, hvor en dansk prins, der står så højt i arvefølgen, som Joachim gør, vil det kræve, at regeringen er med på det.

Så det er noget, statsministeren har accepteret.

Benhård skolegang

De seneste år har prins Joachim haft en deltidsstilling i forsvaret som rådgiver.

Den tjans har han åbenbart klaret til topkarakter.

– Forsvaret ville ikke bare sige, at det her var fint, hvis han ikke havde talentet.

Han er både begavet og hurtig og har en meget korrekt militær holdning. Han udstråler mere officer end sin bror, siger Hans Engell, som ser store forskelle på Frederik og Joachims militære karrierer.

– Hvor kronprins Frederik går mere efter personlig udvikling i action-enden med Frømandskorpset og så videre, så har Joachim beskæftiget sig mere med den højere strategiske tænkning.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/frederik_og_joachim_0.jpg
 (Foto: Aller Media)

De har begge militære karrierer, men der er stor forskel på actionsoldaten Frederik, 50, og strategen Joachim. (Foto: Aller Media)

Hans militære ambitioner befinder sig på et andet niveau end kronprinsens, siger Engell – og har flere bud på, hvor Joachim kan fortsætte den nye karriere:

– Det er en uddannelse, som man normalt ville placere en person på, der står på spring til at overtage meget tunge poster i forsvaret eller udenrigstjenesten.

– Jeg kan forestille mig prinsen deltage som dansk officer i en franskledet militærindsats.

Danmark har f.eks. deltaget aktivt i konflikten i Mali, hvor det franske militær har styret indsatsen.

De store planer kræver dog, at prinsen klarer sig igennem en svær dobbeltuddannelse i Paris, der byder på undervisning seks dage om ugen, hvor prinsen skal fordybe sig i ledelsesstrategier, militærstrategier, historie og den nuværende verdenssituation.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold