Kongelige3. august 2017

Henrik kaster en skygge over hele regentparrets liv

Prinsen gør sig upopulær ved at nægte at lade sig begrave i Roskilde - og det vil han og Margrethe blive husket for, mener kongehusekspert.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/1_146.jpg
 (Foto: Polfoto)

Selv om det var tydeligt for enhver, at dronning Margrethe og prins Henrik har haft knas i samlivet de seneste år, var det noget af en bombe, der sprang, da kongehuset torsdag afslørede, at prinsen ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru, når den tid engang kommer.

Nyheden om, at prinsen har følt sig så tilsidesat i den danske kongefamilie, at han ikke vil ligge ved siden af dronningen i døden, har også overrasket historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

- Det er helt vildt. Det viser hvor meget det har pint ham, og hvor alvorligt det er. Det viser, at han slet ikke kan affinde sig med situationen og det vil ikke gøre ham populær. Det må også være aldeles ubekvemt for hoffet, siger han til SE og HØR.

Historikeren understreger samtidig, at det ligner et meget demonstrativt træk, da beslutningen ikke betyder noget for den måde, prinsen ønsker at leve sit liv.

Og så vil beslutningen om, at Henrik vil lade dronningen ligge alene i Roskilde Domkirke - hvor konger og dronninger i århundreder har lagt sig til evig hvile - betyder, at parrets eftermæle vil blive ændret.

- Det kan ikke andet end at kaste en skygge over hele deres liv sammen.

Tidligere har Henrik vist sin utilfredshed med at blive kaldt prins i stedet for konge og være rangordnet under sine egne sønner - og Henrik har også for længe siden fortalt dronningen om sine tanker om begravelsen.

Det seneste eksempel på, at der har været knas i forholdet mellem dronningen og prinsen, var da det belgiske kongepar besøgte Danmark i foråret, og prinsen ikke deltog i begivenheden, selv om dronningen i et TV-interview havde fortalt, at han glædede sig meget til at deltage.

Den 83-årige prins Henrik og 77-årige dronning Margrethe mødes i næste uge på vinslottet Cayx i Frankrig, hvor prinsen har tilbragt de seneste uger.

Sponsoreret indhold