Kongelige23. april 2018

Frederik øver vinket: I lære som konge

Normalt er det kun dronning Margrethe, der vinker til danskerne på sin fødselsdag. Men når kronprins Frederik runder 50 år, skal han også hyldes fra balkonen.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprins_frederik_0.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Der bliver fart over feltet i mere end én forstand, når kronprins Frederik i maj fejrer, at han runder et halvt århundrede.

Benene skal på arbejde, når han sammen med danskerne skal løbe Royal Run, men kronprinsen får også brug for sine armmuskler, når han skal vinke fra balkonen på Amalienborg sammen med familien.

– Det er usædvanligt, at han 
kommer ud på balkonen og vinker. Det er normalt kun på 
dronningens fødselsdag, siger 
kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

– Det er nok, fordi det er en stor ting at blive 50 år. Men det kan også have noget at gøre med, at kronprinsparret spiller en større og større rolle i kongehuset og gradvis overtager flere opgaver fra dronningen.

– Det er en måde at markere på, at han har en særlig status og har mere betydning end nogensinde før, vurderer eksperten.

Frederik kan også lige så godt vænne sig til det. For når han bliver konge, foreskriver traditionen, at han hvert år på sin fødselsdag skal vinke til danskerne fra balkonen på slaget 12.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_01_0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Kronprinsens hjerte har altid banket for sport. Derfor har han også valgt at markere sin runde dag med en løbetur gennem Danmark. (Foto: Dan Mariegaard)

Ni dage lang fejring

Frederik får da også en fejring, der er en konge værdig – hele ni dage bliver hans 50 år markeret.

Allerede mandag inden fødselsdagen den 26. maj hopper Frederik i løbeskoene sammen med danskerne i flere byer.

Onsdag sejler han med Mary til Aarhus på Dannebrog, hvor han skal indvie et nyt center ved Aarhus Universitet – opkaldt efter ham selv. Torsdag skal de til Fredensborg Slot for at afsløre et nyt portræt af Frederik.

Fredag kan fødselaren så puste ud, inden han lørdag vinker fra balkonen kl. 12. Om aftenen inviterer mor til gallataffel på Christiansborg Slot med gæster fra ind- og udland.

– Det er helt efter bogen, at det officielt er dronningen, der inviterer til store begivenheder i kongehuset.

– Det skyldes, at hun er overhovedet for kongehuset og officielt er vært ved den slags arrangementer, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Søndag kan han pleje tømmermænd med god musik, når DR inviterer ham og familien til ”Hele Danmark fejrer kronprinsen” i Royal Arena.

Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold