Kongelige17. september 2018

Joachim om Cayx: Det er mors

Prins Joachim var klar i spyttet, da han for nylig blev spurgt til sin far prins Henriks franske slot.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_joachim_2_1.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Da dronning Margrethe i sidste måned holdt pressemøde på Château de Cayx i sydfranske Cahors, var et af de helt store spørgsmål: Hvem skal overtage vinslottet, som hun og prins Henrik købte i 1974?

– Jeg regner med, at familien – mine to sønner – finder ud af det efterhånden, hvordan de vil gøre.

– Det vil jeg ikke blande mig i, lød det fra regenten, som har betalt Cayx af egne penge og derfor har ret til at vælge næste generation.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_cayx.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Da 78-årige dronning Margrethe inviterede til pressemøde på det franske vinslot, kom det frem, at det var op til sønnerne at nå til enighed om, hvem der overtager slottet i Cahors. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Prins Joachim afviste dog, at der skulle være nogen som helst form for broderforhandlinger om Cayx, da han forleden holdt foredrag på sin tidligere sønderjyske hjemmebane Schackenborg.

– Som verden er i dag, kan der ske så meget, men det, der netop er det smukke ved Cayx, er, at det er dronningens.

– Så der er ikke noget, der er oppe til diskussion, sagde Joachim og forsikrede, at der ikke var drama mellem ham og brormand.

– Nej, det er stille og roligt. Det er dronningens, så den er ikke længere.

Vi må vente

Ifølge kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen bliver spændingen omkring Cayx’ fremtid først udløst, den dag Margrethe ikke er her mere.

– Det bliver fejet ind under gulvtæppet, og jeg kan godt forstå, at han ikke vil sige noget om det.

– Det ville være utidigt over for deres mor at begynde at excellere i, hvem der skulle overtage det, for hun er stadig i live, og slottet er stadig hendes, siger han og peger på kronprinsen som den naturlige arving.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/chateau_de_cayx_0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Château de Cayx har været i kongefamiliens eje siden 1974, hvor Margrethe og Henrik købte stedet for dels deres egne penge og dels folkegaven i forbindelse med deres bryllup. Derfor er det også dronningens ret selv at vælge, hvem der skal overtage slottet efter hende. (Foto: Dan Mariegaard)

– Tanken med Cayx var jo, at det skulle være til rådighed for regenten.

– Derfor ville det også være mest naturligt, hvis Frederik overtog slottet. Han er også meget mere familiemenneske end Joachim, som har kørt soloridt, lyder karakteristikken fra kongehuseksperten.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold