Kongelige6. september 2017

Demensekspert: Sådan er Henriks sygdom

Kongehuset har tidligere i dag været ude og fortælle, at prins Henrik lider af demens
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/henrik.jpg
 (Foto: All Over)
Kongehuset har tidligere i dag meldt ud, at prins Henrik lider af demens. Det gjorde de i en pressemeddelelse, der fortalte, at prins Henrik i denne uge har fået stillet diagnosen. - I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens. Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen, skrev Kongehuset i pressemeddelelsen.
Mette Tandrup Hansen, der er kommunikationsansvarlig ved Nationalt Videnscenter for Demens, fortæller, hvordan sygdommen kan påvirke mennesker, der rammes af den.

- Demens er ikke en sygdom i sig selv, men det er jo en tilstand man kommer i, når ens kognitive færdigheder bliver svækket på grund af sygdom i hjernen. Og sygdom i hjernen kan skyldes mange forskellige ting, fx alzheimers, som der er rigtigt mange, der bliver ramt af, men det kan også være en blodprop eller en blødning i hjernen, men Parkinson's kan også nogle gange give demens. Så er der også nogle mere sjældne typer, og det er meget forskelligt, hvad det er for symptomer folk får. Både præcis, hvad det er for en sygdom, der er årsag til demensen, og den person, der bliver ramt, fortæller Mette Tandrup Hansen, der gør opmærksom på, at hun taler i generelle vendinger og ikke om prins Henriks sygdom.

Mette Tandrup Hansen fortæller også, at en patient, der har demens, som regel vil gå til regelmæssige helbredstjek. Men hun fortæller også, at det er meget forskelligt fra patient til patient.

- Så går man til behandling. Det kommer også an på igen præcis hvad det er for en sygdom, der er tale om, men de fleste bliver fulgt i en klinik eller hos deres praktiserende læge. Og det er også forskelligt, hvor i sygdomsforløbet man har, hvilke andre sygdomme man evt. har, så det vil altid være et lægeligt skøn, hvad det er man har brug for samlet set, siger Mette Tandrup Hansen.

Du kan se flere billeder af prins Henrik og dronning Margrethe i galleriet herunder

Dronning Margrethe og Prins Henrik - billeder af dem

Sponsoreret indhold