Kongelige21. februar 2018

Burde den skæve lygtepæl være fjernet ved bisættelsen?

Flere danskere bemærkede måske den skæve lygtepæl, der stod placeret lige ude foran Christiansborg Slotskirke, da familie og nærmeste venner i går tog afsked med prins Henrik ved en rørende bisættelse. Spørgsmålet er, om du burde være blevet fjernet?
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bisaettelse_roed_cirkel.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

83-årige prins Henrik blev i går sendt ud på sin allersidste rejse – omgivet af sine allernærmeste venner og familie.

Fra Christiansborg Slotskirke tog dronning Margrethe og resten af den kongelige familie afsked med den 83-årige prinsgemal, der stille sov ind på Fredensborg Slot i sidste uge efter længere tids sygdom.

Tusindvis af danskere fulgte bisættelsen – enten fra første parket i den kolde vinterkulde eller foran TV-skærme rundt om i landet. Og der blev taget utallige billeder fra ceremonien, som efterfølgende gik hele verden rundt.

Flere bemærkede måske, at en lygtepæl ”skæmmede” udsigten, da prins Henriks kiste blev båret ud af kirken omkring klokken 12.00 tirsdag formiddag.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bisaettelse.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Den skæve lygtepæl var ikke sådan at overse under tirsdagens bisættelse. Foto: Peter Grosen

Lygtepælen trængte nemlig i allerhøjeste grad til en reparation – den var ganske skæv – og spørgsmålet er, om Københavns Kommune burde havde fikset det forud for bisættelsen. Hvad mener du? Deltag i debatten nederst i artiklen.

Op til bisættelsen har håndværkere ellers arbejdet på højtryk for at få slots Christiansborgs Slotsplads klar til bisættelsen. Slotspladsen var forud for tirsdagens bisættelse under en større ombygning, hvor de store granitblokke mod Slotspladsen skulle erstattes af granitkugler i forbindelse med den permanente terrorsikring af Christiansborg.

Man fristet derfor til at spørge sig selv, hvorfor man ikke valgte at ordne lygtepælen, der stod vind og skæv foran kirken. Det skete dog ikke.

Prins Henrik havde selv planlagt sin sidste rejse – og til sin sidste rejse havde han også forberedt en ganske særlig og rørende sidste hilsen til sin elskede hustru, dronning Margrethe.

De mange smukke kranse og blomster i Christiansborg Slotskirke var således sirligt lagt for at hylde Margrethe.

- Det var Prins Henriks ønske at overraske Dronningen en sidste gang. Derfor var kranse og blomster arrangeret som en "blomstrende have", skriver Kongehuset på Facebook, hvor man har delt flere billeder af den smukke blomsteropsætning, der var at finde i den gamle slotskirke tidligere i dag.

Dronning Margrethes egen buket - der bestod af en enkelt stor krans af hvide blomster - bar blot navnet "Daisy". Det var det navn, som prinsgemalen brugte om sin elskede hustru.

Der var en ganske særlig og rørende årsag til, at blomsterne skulle arrangeres som en ”blomstrende have”.

Netop blomsterhave var noget, som prins Henrik brugte i sin rørende tale til dronning Margrethe under parrets bryllup tilbage i juni 1967.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/8.25783667.jpg
 (Foto: All Over Press)

Konfessionarius Erik Norman Svendsen stod for at sende prins Henrik ud på sin sidste rejse. Foto: All Over Press

Bryllupstalen og prins Henriks altoverskyggende kærlighed til Margrethe var også noget, som konfessionarius Erik Norman Svendsen kom ind på under tirsdagens bisættelse i slotskirken.

- Vi husker måske især Prins Henriks smukke og bevægende tale til sin brud ved middagen på Fredensborg Slot, Med et elegant lån fra et digt af Christian Winther, lød det på smukt dansk: ”Jeg kom fra et blomsternes land til en blomstrende have: Syren og guldregn, hyld og bonderose, blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allersomdejligste pynt.” Den dag tog Danmark den flotte og elegante prins til hjertet, fortalte Erik Norman Svendsen blandt andet i sin tale.

Bryllupstalen, som prins Henrik holdt på Fredensborg Slot under brylluppet i juni 1967, foregik på dansk, og prins Henrik fortalte efterfølgende, at det var en overraskelse til Margrethe, at talen skulle foregå på dansk og ikke fransk.

I bryllupstalen sagde han også: "Som din mand og din støtte i arbejdet vil jeg altid finde lykken i mit liv".

Dagen efter jublede Ekstra Bladet og skrev i avisen "Den mand har sprogøre, om nogen har".

https://imgix.seoghoer.dk/bryllupstale.jpg

10. juni 1967 sagde den 27-årige prinsesse Margrethe ”ja” til sin franske grev Henri i Holmens Kirke i København. Her holder en 32-årig Henrik sin tale til sin kone. Foto: All Over Press

Hele ugen op til prins Henriks bisættelse har dronning Margrethe været tapper og endda formået at finde et smil frem midt i sorgen.

Men under den sidste salme "Du, som har tændt millioner af stjerner" begyndte tårerne at trille ned af dronning Margrethes kind, ligesom flere af de allernærmeste blev tydeligt berørte over stemningen og sangen, der er skrevet af Johannes Johansen.

Prins Henrik aske skal nu placeres to steder. Halvdelen skal spredes i danske farvande, mens den anden halvdel vil blive placeret i en urne i Fredensborgs Slotshave. Det er også prinsens eget ønske, at han stedes til hvile på den måde.

Du kan se billeder fra bisættelsen i galleriet herunder:

Prins Henriks bisættelse tirsdag den 20. februar 2018

Sponsoreret indhold