Nyheder16. februar 2023

Kommuner skal hjælpe unge ud af pillemisbrug

Unge helt ned til 14 år tager ulovlige opioidpiller, lyder det fra misbrugscentre
- Det er dybt bekymrende, at man i kommunerne ser, at børn og unge eksperimenterer med smertestillende medicin, som er købt på gaden, og som både kan give en fysisk og psykisk afhængighed og store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser, siger 
- Det er dybt bekymrende, at man i kommunerne ser, at børn og unge eksperimenterer med smertestillende medicin, som er købt på gaden, og som både kan give en fysisk og psykisk afhængighed og store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser, siger Sundhedsminister Sophie Løhde.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere misbrugscentre beretter, at unge ned til 14-års alderen tager illegale opioidpiller.

Det øger presset på de kommunale misbrugscentre, som slet ikke er rustet til at hjælpe de unge ud af medicinafhængigheden.

Det skriver TV 2 Kosmopol.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ser med bekymrende øjne på tendensen.

- Det er dybt bekymrende, at man i kommunerne ser, at børn og unge eksperimenterer med smertestillende medicin, som er købt på gaden, og som både kan give en fysisk og psykisk afhængighed og store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Det er derfor vigtigt, at alle samarbejder om at løse problemerne. Her spiller kommunerne via samarbejdet med skoler og politi en central rolle i forhold til at forebygge misbrug og gribe de unge tidligt, før de bliver stofafhængige, siger ministeren.

Det kræver en læge, når en person skal afvænnes fra medicin.

Men kommunerne, som egentlig har ansvaret for at hjælpe folk ud af afhængighed, har mange steder ikke læger tilknyttet deres misbrugstilbud til unge.

Det bekræfter flere eksperter, som TV 2 Kosmopol har talt med.

- Nedtrapningen på de her præparater handler om, at man over tid giver den unge mindre og mindre af det aktive stof, så abstinenssymptomerne bliver gradvist mindre farlige, siger misbrugskonsulent Torben Vangsted til TV 2 Kosmopol.

Mediet har spurgt 34 kommuner i hovedstadsområdet. 25 har svaret. Heraf har otte kommuner i større eller mindre grad kendskab til unges brug af opioidpiller. Det kendes også andre steder i hele landet.

Sundhedsministeriet oplyser desuden til Ritzau, at alle borgere - også dem under 18 år - har krav på at komme i substitutionsbehandling inden for 14 dage.

Det betyder ikke, at alle kommuner skal have eget misbrugscenter, hvor der tilbydes dette.

Den enkelte kommune kan således indgå aftaler om substitutionsbehandling i andre kommuner, regioner eller med private institutioner, oplyser ministeriet.

Sponsoreret indhold