Nyheder 19. oktober 2021

Kødkvæg i Odense har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

I Odense er giftstoffet PFOS fundet i et vandløb og på en mark, hvor kvæg, der sælges som kød, har græsset
Arkivfoto: Karina Janø

I Odense Kommune er der fundet forhøjede koncentrationer af giftstoffet PFOS i et vandløb og på en mark, hvor der i en årrække har gået græssende kødkvæg.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det skriver TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende.

PFOS er kommet i søgelyset efter en sag fra Korsør, hvor mere end 100 borgere er blevet forgiftet efter at have spist oksekød fra kvæg, der græssede på en forurenet mark.

Siden da har mange kommuner sat gang i undersøgelser af udbredelsen af PFOS, der blev forbudt i 2011.

Særligt har fokus været på omkring nuværende og tidligere brandstationer. PFOS har førhen været brugt i blandt andet brandskum.

I Odense opdagede man dog giftstoffet, da man i juni tog vandprøver fra Krogagerrenden i Seden i forbindelse med et naturprojekt.

Analyserne fra vandet bliver opgjort i enheden nanogram per liter. Det må ikke være højere end 0,65. Men i de to vandprøver blev der påvist 30 og 36 nanogram per liter.

Koncentrationerne af PFOS er dog langt fra lige så alvorlige som i Korsør, hvor en måling fra jorden viste en koncentration, der var 5400 gange højere end tilladt, skriver de to fynske medier.

I Odense har de højeste koncentrationer i jorden været 27 gange lavere end i Korsør, mens prøverne fra vandet har været 1000 gange lavere.

Sponsoreret indhold