Nyheder5. februar 2024 (opd. 5. februar 2024)

Køber fabrikker: Novo Nordisk i vild milliardinvestering

Novo Nordisk køber tre fyldefabrikker for cirka 76 milliarder kroner og øger produktionskapaciteten på Wegovy og Ozempic
Tidligere mandag kom det også frem, at Novo uddeler bonusser til en del af virksomhedens 60.000 ansatte, som konsekvens af virksomhedens milliardoverskud.
Tidligere mandag kom det også frem, at Novo uddeler bonusser til en del af virksomhedens 60.000 ansatte, som konsekvens af virksomhedens milliardoverskud.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det går stærkt for Novo Nordisk med at sælge både diabetesmedicinen Ozempic og vægttabsmidlet Wegovy, der begge baserer sig på GLP-1-hormonet af det aktive stof semaglutid.

Så stærkt, at det ikke er efterspørgslen på produkterne, men derimod produktionskapaciteten, der sætter grænser for, hvor meget medicin den danske medicinalgigant kan sælge.

Derfor har Novo Nordisk mandag meddelt, at man har købt tre påfyldningsfabrikker i henholdsvis Italien, USA og Belgien.

Fabrikkerne har tilhørt Catalent, som i forvejen fylder medicin på penne og i pakker for Novo Nordisk.

Catalent er mandag blevet overtaget af Novo Nordisks hovedaktionær, Novo Holdings, som så har solgt de tre fabrikker videre til en samlet pris af godt 76 milliarder kroner.

Det lyder af mange penge, men investeringen kan sagtens tjene sig hjem igen. Det vurderer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

- Med det marked, vi kigger ind i, handler det for Novo om at kunne skalere produktionen op så hurtigt som muligt. Og med det her opkøb har man sikret sig en smutvej til hurtigst muligt at kunne sælge endnu mere GLP-1-baseret medicin.

- Alternativt var at bygge nye fabrikker selv, men det tager lang tid, og så skal man jo også hente de rigtige folk ind. De tre fabrikker fylder i forvejen medicin for Novo Nordisk, så de er klar til brug, lyder det.

Novo Holdings har forpligtet sig til at overholde de kontrakter, som Catalent har indgået.

Derfor vil det først kunne lade sig gøre at skrue op for produktionen af Novo-medicin i de tre fabrikker fra 2026 og frem.

Sponsoreret indhold