Nyheder9. november 2022

Klimaaktivisten Greta Thunberg træder tilbage

Den 19 år gamle miljøforkæmper vil nu overlade megafonen til nye stemmer, siger hun
Den svenske miljøforkæmper Greta Thunberg vil nu trække sig tilbage og vige pladsen for dem, der mærker direkte konsekvenser af klimakrisen
Den svenske miljøforkæmper Greta Thunberg vil nu trække sig tilbage og vige pladsen for dem, der mærker direkte konsekvenser af klimakrisen
 Foto: Ritzau Scanpix

Det er hende, der har leveret blåtryk til den verdensomspændende protestbevægelse ”Fridays for Future” eller oprindeligt ”Skolstrejk för klimatet” på hendes eget svenske modersmål.

Men nu planlægger den unge Greta Thunberg at træde tilbage fra sine tjanser som klimaaktivist for i stedet at overlade megafonen til de mennesker, der lever med konkrete konsekvenser af klimakrisen.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge Nettavisen.no.

- Det er på tide at overlevere megafonen til dem, som faktisk har historier at fortælle. Vi trænger til nye perspektiver, siger Thunberg til NTB.

- Vi må lytte til historier og erfaringer fra de mennesker, der er mest berørt af klimakrisen, fortsætter hun.

Rasede på klimatopmøde

Hendes tilbagetrækning betyder derfor også, at hun ikke vil være at finde på FN’s klimakonference – COP27 – som lige nu finder sted i Sharm El-Sheik i Egypten.

Her er stats- og regeringsledere fra hele verden samlet, og det var da også ved et lignende arrangement – FN’s klimatopmøde i New York i 2019 – at Thunberg gjorde sig særligt bemærket med en tale, hvor hun på harmdirrende vis konkluderede overfor magthavere:

– I har stjålet min barndom.

I det hele taget giver Greta Thunberg ikke meget for et arrangement, som det der lige nu er i fuld gang i Egypten.

Tidligere har hun eksempelvis udtalt til The Guardian, at COP’en blot er en mulighed for lederne og magthaverne til at få opmærksomhed gennem forskellige former for ”greenwashing” – altså initiativer, som ved første øjekast kan virke innovative og grønne, men som blot er tomme løfter.

Nu underbygger hun denne påstand yderligere, og siger overfor NTB:

- Der er vel ingen, der har lyst til at tage til arrangementer som dette og afsløre magthaverne? Det er ikke noget, vi gør frivilligt. Vi gør det, fordi nogen skal, og fordi der er så få, der benytter sig af muligheden for at gøre det.

Sponsoreret indhold