Nyheder 13. juli

Klamt fund på danske strande: Rådner i vandkanten

Flere steder i landet kan badegæster finde såkaldt fedtemøg, der består af slimede alger og rådden tang
Der er mulighed for at tage på stranden flere dage i den kommende uge. De første dage byder på perioder med sol og temperaturer omkring 20 grader. Torsdag er der så chance for helt op til 27 grader nogle steder i landet

Flere strande er ramt af såkaldt fedtemøg.

Foto: Colourbox

Flere danske kyster er denne sommer plaget af såkaldt fedtemøg. Det er brunalger og for eksempel ålegræs, som ligger og rådner i vandkanten og på stranden.

Det ses tydeligt ved især de fynske kyster, men er ifølge Dansk Sportsfiskerforbund også rapporteret ved blandt andet Aarhus, Bornholm og Vejle Fjord.

Det skriver TV 2 Fyn.

Forsker og sektionsleder ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet Per Andersen siger til mediet, at der i år er særligt gode vækstforhold for fedtemøg.

Fedtemøgsalger trives godt i forårsperioder med gode næringsstoffer.

- Det, som vi i hvert fald ved fra året her, er, at vinteren var temmelig våd.

- Derimod har forårsperioden været solrig og temmelig tør med stillevejr. Algerne har derfor kunnet udnytte lyset samt næringsstofferne, der er blevet lukket ud i havet i forbindelse med denne våde vinterperiode, siger Per Andersen til TV 2 Fyn.

Greve Kommune har siden slutningen af juni renset stranden to gange om ugen for at komme fedtemøget til livs.

Det er effektivt, lige når man fjerner det, forklarer formanden for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Greve Kommune, Hans-Jørgen Kirstein, til Ritzau.

- Men der ligger meget fedtemøg, brunalger og tang i Køge Bugt. Så hvis vinden ændrer retning, er stranden dækket igen efter to timer.

- Og så skal det også opsamles og miljøgodkendes, så det er ikke bare noget, man lige kan samle op og bare køre væk, siger han.

Sponsoreret indhold