Nyheder19. oktober 2022

Kirurger i opråb: Folk bliver for syge til at kunne opereres

Nogle lungepatienter må vente så længe, at de ikke længere kan opereres, lyder det fra en kirurgformand
kirug
Manglen på personale på landets kirurgiafdelinger er blevet så grel, at det ikke længere er muligt at udføre kirurgi inden for behandlingsgarantien, skriver Dansk Kirurgisk Selskab.
 Foto: Ritzau Scanpix

Danske kirurger råber tirsdag politikerne op i et brev, hvor de beskriver de problemer, som der er med mangel på personale på deres afdelinger.

Det skriver DR.

- Det er nu ikke muligt i det offentlige sundhedsvæsen inden for mange kirurgiske specialer at udføre kirurgi, som ikke er omfattet af de maksimale ventetider, skriver Dansk Kirurgisk Selskab i brevet, som er udgivet på DR's hjemmeside.

Beslutningen om at råbe politikerne op blev taget på et møde for selskabet, som er en paraplyorganisation for de forskellige kirurgispecialer.

Politikens sundhedsredaktør, Lars Igum Rasmussen, sad med på mødet, og i en artikel viderebringer han de forskellige formænds beretninger om deres specialer.

- Lungepatienten med emfysem står så længe på venteliste, at deres tilstand forværres i en grad, så de ikke kan tilbydes operation, da de er for kritisk syge, siger Henrik Vad, som er formand for Dansk Thoraxkirurgisk selskab, blandt andet.

En anden, Jørgen Mogens Thorup, som er formand for Dansk Børnekirurgisk Selskab, beretter om månedlange ventetider for unge drenge med betændelse i forhuden.

Han siger, at et den slags problemer let ville kunne løses, hvis der var tid.

Flere peger på behandlingsgarantien som et af problemerne. Garantien gør, at man kan blive behandlet på et privathospital, hvis det offentlige ikke kan udføre behandlingen inden for 30 dage. Det suger penge ud af hospitalernes budgetter.

Formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke skriver på Twitter, at det er nødvendigt at justere behandlingsgarantien.

- Store udfordringer i sundhedsvæsenet på grund af personalemangel - patienterne venter unødigt længe. Vi er nødt til at justere behandlingsgarantien, så der skabes fleksibilitet til at prioritere de mest syge først, skriver Rathcke.

Sponsoreret indhold