Nyheder14. november 2023

Kina er verdens største udleder af CO2: Nu er der godt nyt

Allerede næste år kan Kinas CO2-udledninger være på vej mod en strukturel tilbagegang ifølge en ny analyse.
Kina, der er verdens største udleder af drivhusgasser, har lovet, at dets udledninger kommer til at toppe i 2030. Men det tyder på, at investeringer i grøn energi nu er med til at sikre, at Kina når målet langt før.
Kina, der er verdens største udleder af drivhusgasser, har lovet, at dets udledninger kommer til at toppe i 2030. Men det tyder på, at investeringer i grøn energi nu er med til at sikre, at Kina når målet langt før.
 Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix

Kinas CO2-udledning kan have toppet og står muligvis over for en "strukturel nedgang" allerede næste år.

Sådan lyder det i en analyse fra det internationale forskningsinstitut Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea).

Kina, der er verdens største udleder af drivhusgasser, har i forvejen lovet, at dets udledninger kommer til at toppe i 2030.

Men det tyder på, at investeringer i grøn energi i et omfang uden fortilfælde er med til at sikre, at Kina når målet langt før.

Desuden bidrager vandkraft samt en kun moderat økonomisk fremgang til, at udledningerne topper tidligere end ventet.

Tidligere var der ellers bekymring for, at byggeriet af en række nye kulkraftværker ville sætte skub i de kinesiske CO2-udledninger og dermed betyde, at toppunktet i 2030 ville være langt højere end før ventet.

- Hvis kulinteressenter ikke formår at forhale udvidelsen af Kinas vind- og solenergi, kommer vækst i den grønne energi til at være tilstrækkeligt til at dække den stigende efterspørgsel efter energi i 2024 og frem, lyder det fra chefanalytiker i Crea Lauri Myllyvirta.

- Dette kommer til at skubbe brugen af fossile brændsler - og udledninger - ind i en periode med strukturel nedgang.

På tværs af kloden har klimaforandringer i 2023 bidraget til dødelige hedebølger, oversvømmelser og naturbrande.

Den helt store synder er afbrændingen af fossile brændsler. Næsten 90 procent af de globale udledninger af CO2 stammer ifølge FN fra såkaldt sort energi i form af kul, olie og gas.

FN's Miljøprogram (Unep) advarede i november om, at verdens største producenter af fossile brændsler alligevel frem mod 2030 planlægger at producere langt mere, end hvad kloden kan holde til.

Globalt ser det derfor ifølge Unep ud til, at kulproduktionen øges frem til mindst 2030, mens det samme gør sig gældende for olie og gas frem til mindst 2050.

Sponsoreret indhold