Nyheder6. september 2023

Kig op: Du vil kunne se en komet

Hvis man kigger op på himlen, vil man i disse dage kunne se kometen Nishimura
Hvis man kigger op mod himlen, vil man i disse dage kunne se kometen Nishimura. 
Hvis man kigger op mod himlen, vil man i disse dage kunne se kometen Nishimura.
 Modelfoto: Colourbox

Hvis man kigger op på himlen, vil man i disse dage kunne se kometen Nishimura.

Sådan lyder det fra Anja C. Andersen, der er professor og astrofysiker på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.

Hun fortæller, at man ved solopgang og solnedgang skal kigge efter en grønlig lysklat over horisonten.

- Hvis man har et godt syn, så kan man se den med det blotte øje. Man kan godt fornemme, at det ikke er en stjerne, fordi den er lidt mere ulden i kanten end en stjerne ville være, siger hun.

Hun tilføjer, at den ikke er særlig lysstærk, så man skal nok bruge en kikkert, hvis man skal kunne se, at den har en hale.

- Man skal kigge i stjernebilledet Løven, hvis man skal få øje på den, fortæller Anja C. Andersen.

Hvis man ikke er helt kyndig i stjernebilleder, kan man enten søge på nettet eller bruge en app til at vise, hvor på himlen man skal kigge hen.

Anja C. Andersen påpeger, at det interessante ved kometen Nishimura er, at den muligvis kommer fra et andet solsystem.

- Den vinkel og hastighed den kommer ind med gør, at vi lige nu er lidt i tvivl om, hvorvidt det kunne være et objekt, der kommer uden for vores solsystem. Men det ved vi først, når vi har observeret den i længere tid, så vi kender dens bane præcist, siger hun.

Hun tilføjer, at det dog ikke er sikkert, at de vil kunne finde ud af det, da der er risiko for, at kometen bliver delt op i mange små stykker, når den passerer solen den 19. september, og de derfor ikke vil kunne observere dens bane.

- Men hvis det viser sig, at den kommer fra et andet sted i Mælkevejen end vores eget solsystem, så bliver den jo langt mere interessant, siger hun.

Der kommer i gennemsnit cirka fem kometer forbi solen hvert år.

Men det er kun få af dem, vi rent faktisk opdager, da mange af dem er for langt fra Jorden, fortæller Anja C. Andersen.

Kometen bevæger sig gennem rummet med 386.000 kilometer i timen og kan ses, hvis man kigger mod øst-nord-øst, mod halvmånen og Venus, oplyser Brad Gibson, der er professor og direktør i E. A. Milne Centre for Astrophysics ved University of Hull til nyhedsbureauet DPA.

Kometen Nishimura blev opdaget den 11. august af en japansk amatørastronom ved navn Hideo Nishimura, som kometen derfor er opkaldt efter.

Anja C. Andersen understreger, at der ingen fare er for, at kometen kan ramme jorden, da den slet ikke krydser jordens bane.

Sponsoreret indhold