Nyheder18. juli 2022

Katastofe truer: Nu bliver det rigtigt slemt

Klimaet har det værre end nogensinde - og vi kommer også til at mærke det herhjemme
Klimaet får det desværre endnu værre på grund af krigen i Ukraine.
Voldsomme brande og tørke er blot nogle af konsekvenserne af det ødelagte klima.
 Foto: Thibaud Moritz/AFP/Ritzau Scanpix

Den tyske meteorolog og klimaforsker Mojib Latif advarer om, at verden er på vej mod en global opvarmning på tre grader, og at en katastrofe truer.

– Hvis man ser på, hvad politikerne gør for øjeblikket, så er vi på ved mod tre graders opvarmning, siger Mojib Latif til Mediengruppe Bayern.

Han fremsatte udtalelsen op til et klimamøde i Berlin, som er indledt mandag.

Ved åbningen af klimamødet, Petersberg Klima Dialog, erkendte den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, at Ukraine-krigen har medført tilbageslag for klimaindsatsen.

Klare grænser

Tidligere har ekspertgruppen Climate Action Tracker anslået, at opvarmningen inden 2100 kan blive på mellem 1,8 og 2,9 grader – afhængigt af hvor mange løfter om CO2-reduktioner, der reelt bliver overholdt.

Verdens udledning af drivhusgasser - såsom kuldioxid og metan - skal toppe inden 2025 og derefter falde, hvis den globale temperaturstigning skal holdes på maksimalt 1,5 eller 2,0 grader frem mod 2100.

Det fastslår FN's Klimapanel (IPCC) i den sidste af tre delrapporter i klimapanelets sjette hovedrapport om klimaets tilstand.

Både det sydlige Europa, Kina og USA har den seneste tid været ramt af voldsomme hedebølger, der sættes i forbindelse med den globale opvarmning.

- Vi nærmer os et punkt, hvor vi må erkende, at tiden løber ud, siger Latif, som i Tyskland er kendt som en regelmæssig deltager i klimadebatter på blandt andet tv.

- En så kraftig forøgelse af temperaturen som tre grader vil være katastrofal, fastslår han.

Sponsoreret indhold