Nyheder26. marts 2009

Karl Bille: Det var så forfærdeligt

Skuespilleren oplevede et rent helvede på nærmeste hold
Karl Bille har været øjenvidne til grumsomhederne i Cambodja for nylig
Karl Bille har været øjenvidne til grumsomhederne i Cambodja for nylig
 Foto: All Over

- Folk blev jaget rundt af militærfolk og bulldozere. Der var 300 politi- og militærfolk bevæbnet med maskinpistoler og vandkanoner, det var forfærdeligt, fortæller Karl Bille om nogle yderst dramatiske oplevelser den populære skuespiller var ude for for nylig.

I januar 2008 besøgte Karl Bille for første gang en lille provinsby kaldet Dey Krahorm i Cambodja. Skuespilleren tog derned for hjælpeorganisationen LICADHO, som sætter fokus på et af landets store problemer , jordtyveri"

Bevæbnet med et videokamera dokumenterede Karl Bille, når rigmænd opkøbte de fattige cambodjaneres jord og uden videre satte dem på gaden.

2 måneder tilbragte den danske skuespiller i første omgang i det hærgede land. Det kom der både gode og oprivende oplevelser ud af.

- Jeg så så meget og fik så meget at vide. Men da jeg var ny og ikke kendte reglerne og normerne i landet, havde jeg lang tid til at reflektere over tingene, og det jeg så, fortæller den snart 39-årige skuespiller og musiker.

Det kom der et helt album ud af, efter Karl Bille vendte tilbage til Danmark. I efteråret blev cd'en færdig, og Karl Bille vendte tilbage til Cambodja og den lille provinsby for at tage på turné.

Landsby jævnet med jorden

Alle planer blev dog brat afbrudt, da helvede pludselig brød løs midt i den provins, som Karl Bille opholdt sig i.

- De kom en nat. Alle dem, vi samarbejdede med dernede, blev smidt ud. Alt, hvad de ejede, blev smadret under en bulldozer. Flere hundrede familier stod pludselig hjemløse og fik ikke en gang 5 minutter til at pakke nogle ting.

300 militærfolk bevæbnede med maskinpistoler og bulldozere samt over 400 civile, som var udstyret med økser og hammere tog del i raseringen. - Det var frygteligt, fortæller Karl.

Landsbyen var jævnet med jorden, og folk stod uden tag over hovedet. I stedet for at give koncerter, som var planen med turen, oprettede Karl og hans band en børnehave, hvor de tog sig af de små, mens forældrene fik tid og ro til at sluge oplevelsen.

Moderne slaveri

- Det værste er, at de blev tilbudt genhusning af det samme firma, som havde revet deres egne huse ned. De skulle bo i små garagelignende huse 20 km fra byen, uden strøm eller nogen form for kloakering. Den eneste måde, de kan tjene penge der, er ved at arbejde for samme firmas tøjfabrik. Det er faktisk en form for moderne slaveri.

Når de så er blevet godt og grundigt sultne, er deres eneste mulighed for at tjene penge ved at slå sig til nedriverne og hjælpe med at rydde den næste landsby. Det er så ondt, siger Karl Bille, som er tilbage i Danmark efter 2 måneder.


På mandag den 30. marts udkommer Karl Billes album "Love and Eviction" om de barske oplevelser.

Sponsoreret indhold