Nyheder21. marts 2023

Karen blev indlagt efter besøg på restaurant: En romantisk aften endte med frygt for sprængt mavesæk

En romantisk aften på en populær restaurant endte med en akut indlæggelse – og frygt for en ødelagt mavesæk – for 27-årige Karen. Hun havde nemlig indtaget en drink, der tilsyneladende gjorde hende alvorligt syg
Efter et besøg på en restaurant blev Karen Dalum akut indlagt. Frygten var en ødelagt mavesæk hos den 27-årige kvinde.
Efter et besøg på en restaurant blev Karen Dalum akut indlagt. Frygten var en ødelagt mavesæk hos den 27-årige kvinde.
 Foto: Privat

Det skulle have været en romantisk aften med god mad og gode drinks.

I stedet endte 27-årige Karen Dalum med at blive indlagt akut på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Her frygtede lægerne, at hendes mavesæk enten var eller ville perforere – og årsagen var tilsyneladende noget, som Karen havde indtaget på den populære restaurant i Esbjerg få timer forinden.

Til SE og HØR fortæller Karen, at det var hendes mand Andreas, der havde arrangeret den romantiske middag på valentinsdag:

– Andreas havde planlagt det hele og ville rigtig overraske mig. Han havde fået min mor til at passe vores to små børn, så vi rigtig kunne hygge. Og det gjorde vi da også til at starte med, fortæller Karen til SE og HØR.

De ankom til restauranten en time før, de havde bord. På den måde kunne de lige nå et par lækre drinks, inden de kastede sig over maden.

– Det gør vi jo aldrig, når vi har børn, så det havde vi glædet os til. Vi fik to drinks, og der var slet ikke noget med den første, forklarer Karen.

Det var der dog tilsyneladende med den anden. Den hed Berried Alive og bestod ifølge Karen af masser af bær og så noget andet: Nemlig tøris.

– Bartenderen sagde, at jeg ikke lige skulle drikke drinken for hurtig. Det gjorde jeg bestemt heller ikke, for den var fyldt med skum, så jeg anede slet ikke, hvordan jeg skulle drikke den. Så jeg endte med at få et sugerør, forklarer Karen.

Tøris

Tøris har en temperatur på -78,5°C. Enhver kontakt med hud og øjne kan medføre forbrændinger. Det samme kan ske, hvis tørisen indtages.

I modsætning til vandis smelter tøris ikke – den fordamper i stedet.

I dag tænker hun, at sugerøret nok var en dum idé. For selv om hun stadig drak drinken yderst varsomt, fik hun alligevel slugt tøris på grund af sugerøret.

En halv time senere fik Karen det dårligt.

– Jeg fik virkelig ondt i maven og blev virkelig træt, forklarer hun.

– Jeg sagde til Andreas, at jeg slet ikke var sulten. Jeg havde bare ondt i maven og kvalme, fortæller Karen.

Da maden kom, forsøgte hun at spise lidt, men intet hjalp.

– Da vi nåede til desserten, sagde jeg til Andreas: “Du spiser den bare, og så tager vi hjem”.

Da Karen og Andreas kom hjem, hoppede Karen direkte i seng. Hun håbede, at maven ville blive bedre, hvis hun fik noget søvn.

– Men det gjorde så ondt, at jeg slet ikke kunne sove. Jeg lå og vred mig, og klokken et fik jeg det så dårligt, at jeg vækkede Andreas. Han endte med at google tøris, fordi han frygtede, at min mavepine skyldtes drinken.

Samme tanke var Karen også begyndt at få.

– Men da vi sad på restauranten, havde jeg slet ikke tænkt, at det kunne skyldes drinken, tilføjer Karen.

Ikke mere

Ifølge JydskeVestkysten fik restauranten Plates Esbjerg en indskærpelse af Fødevarestyrelsen, fordi man manglede dokumentation for brugen af tøris i den såkaldte egenkontrol. Den fejl er nu rettet, og restauranten har desuden ændret i drinken, så der ikke er tøris i mere.

På nettet kunne parret læse uhyggelige historier om andre, der var blevet voldsomt syge af at indtage tøris, så Andreas og Karen endte med at ringe til både vagtlægen og Giftlinjen.

Hos den sidste fik de at vide, at Karen skulle lade sig indlægge hurtigst muligt.

– Da vi ankom til Sydvestjysk Sygehus, stod der en kirurgisk overlæge klar. Han vidste, at mavesækken kunne gå i stykker og perforere, hvis man havde spist tøris, fortæller Karen.

Overlægen blev dog mere rolig, da Karen forklarede, at det var flere timer siden, at hun havde indtaget tørisen. Det tydede ifølge lægen på, at Karens mavesæk ikke var bristet – og forhåbentlig heller ikke ville gøre det.

I stedet havde hun formentlig fået forfrysninger i maven på grund af netop tørisen.

– Men jeg blev der til observation og fik smertestillende. Lægen sagde også, at de ville lægge mig i fuld narkose og lave en kikkertundersøgelse, hvis ikke smerterne havde foretaget sig dagen efter.

Smerterne var heldigvis mindre dagen efter – og Karen slap derfor med skrækken.

Der gik dog næsten en måned, før smerterne og ubehaget i maven var helt væk.

Selv om det ikke er slået 100 procent fast, er Karen ret overbevist om, at smerterne skyldes drinken. Det samme var lægen, der undersøgte hende.

Dagen efter den ubehagelige episode tog Karen derfor kontakt til restauranten, der nu har valgt at ændre på drinken, så det ikke kan gentage sig.

– Jeg har fået forfrysninger i maven, men i værste fald kunne jeg have ødelagt mit spiserør eller mavesæk. Og det er ubehageligt at tænke på, lyder det fra Karen.

Sponsoreret indhold