Nyheder15. marts 2022

Kæmpe indgreb: Vil forbyde sprut og cigaretter til unge

Regeringen har netop præsenteret sin sundhedsreform, der grundlæggende ændrer de unges mulighed for at drikke og ryge
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20190816-205239-l-1920x1280we_0.jpg
 Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

SENESTE: Sådan blev det præsenteret

Danmark kan blive det første land i verden, der gør det ulovligt for kommende generationer at købe cigaretter og andre nikotinprodukter.

Regeringen lægger nemlig i sin nye sundhedsreform op til, at det kan blive nødvendigt at gøre køb af tobak ulovligt for alle, der er født i 2010 og i årene efter.

Her er hele planen

Her er et overblik over noget af det, som regeringen foreslår med udspillet:

* Unge under 18 år skal ikke kunne købe alkohol:

Danske unge er blandt dem, som drikker sig mest fulde sammenlignet med andre europæiske lande. Derfor skal aldersgrænsen for salg af al alkohol op til 18 år.

* Børn født i 2010 og frem skal være røgfrie:

Regeringen har et mål om, at alle født i og efter 2010 skal være røgfrie. Om nødvendigt er den klar til at tage forbyde salg af nikotinprodukter til alle, som er født fra 2010 og frem.

* 20 såkaldte nærhospitaler:

Der skal oprettes op til 20 nærhospitaler fordelt over hele landet. Over de kommende år skal der investeres op til fire milliarder kroner i bygninger, teknisk udstyr og medicinsk apparatur.

Det forslag har regeringen præsenteret tidligere, og her fik det kritik, fordi der ikke var lagt op til ekstra bevillinger til drift.

* Velfærdslov:

Pengene skal følge med, i takt med at der bliver flere børn og ældre. Regeringen har allerede fremsat en velfærdslov, som skal forpligte denne og fremtidige regeringer til at sikre, at der er penge til flere børn og ældre.

Det er dog umiddelbart svært at se, at regeringen kan få et flertal til at stemme for loven.

* Flere ambulancer og akutbiler:

Regeringen vil styrke akutindsatsen med fem til ti ekstra ambulancer, akutlægebiler eller akutbiler i de dele af landet, hvor behovet er størst. det vil sige i de områder, hvor responstiden i dag er længst.

* Digital behandling i eget hjem:

Regeringen vil gøre sundhedsvæsenet mere tilgængeligt og fleksibelt ved at styrke indsatsen for at udbrede behandling i eget hjem med digitale løsninger til alle dele af landet.

* Sygeplejerskernes kompetencer skal bruges bedre:

Sygeplejersker skal have bedre mulighed for at udføre bestemte opgaver, som læger i dag foretager.

Regeringen nævner eksempelvis at sy mindre sår sammen, give vaccinationer, give væsketilskud og tage blodprøver.

* Læger skal fordeles over hele landet:

Regeringen vil omlægge hoveduddannelsen i almen medicin, så uddannelseslægerne får en praksispligt på op til et halvt år mere i almen praksis og tilsvarende mindre tid på sygehusene.

Desuden vil regeringen udbrede brugen af licensklinikker, som giver tilflyttende læger mulighed for at fokusere på lægearbejdet, mens regionen tager sig af administrationen.

Konkret vil regeringen i samarbejde med regionerne arbejde for at oprette 10 nye licensklinikker med plads til 10-30 ekstra læger i områder, som regeringen betegner som "lægedækningstruede".

* Kommission skal se på personalemangel:

En kommission skal komme med anbefalinger til løsninger til at håndtere udfordringen med mangel på personale i sundhedsvæsnet.

Kilde: Sundhedsreformen - gør Danmark sundere

En anden del af forebyggelsesdelen af regeringens udspil til en sundhedsreform omfatter flere begrænsninger på salget af alkohol til unge. Det indebærer et decideret forbud mod salg af alkohol til unge under 18.

I udspillet peges der på, at danske unge er blandt dem, der drikker mest i Europa samt at det har en række negative konsekvenser.

Forbud kan blive nødvendigt

Det fremgår af udspillet, at regeringen ikke nødvendigvis mener, at det nødvendigt med tobaksforbuddet. Men at man er parat til at indføre det:

- Vi skal i fællesskab sikre, at ingen børn begynder at ryge eller bruge andre nikotinprodukter, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det kan indebære, at der må tages markante midler i brug og om nødvendigt forbyde salg til 2010-plus generationen ved at øge aldersgrænsen gradvist. Vejen dertil vil regeringen drøfte med Folketingets partier, EU og andre relevante parter, står der i udspillet.

Magnus Heunicke understreger, at det vil være salget og ikke brugen af tobak, der forbydes til unge:

- Vi foreslår ikke et forbud mod at bruge produkterne, men mod at købe produkterne.

Unge: En mærkelig idé

Det virker mærkeligt at indføre et forbud imod salg af alkohol til unge under 18 år, som regeringen foreslår med sin nye sundhedsreform.

Det mener forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Alma Tynell.

- Man har lige lanceret en ny national sundhedsprofil, som viser, at vi er meget meget bedre til at håndtere alkohol end tidligere generationer har været. Vi drikker mindre ofte, og når vi gør det, drikker vi mindre, siger hun.

Ifølge hende går udviklingen i den rigtige retning.

- Vi har været gode til at tage snakken på vores uddannelsesinstitutioner, og det er sådan noget, vi synes, at man skal blive ved med, og blive endnu bedre til, for vi kan godt forbedre vores alkoholkultur, siger hun.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning ser derfor ikke, at et forbud vil være en løsning.

Sponsoreret indhold