Nyheder31. marts 2022

Kæmpe chok: Levede med kræft under neglen i 10 år

En sej stribe i neglen viste sig at være alvorlig sygdom
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er ingen nyhed, at man skal huske at tjekke sin krop for forandringer forskellige steder for at opdage kræft i tide.

Men at man også skal holde øje med forandringer på neglene, kommer måske som en overraskelse for de fleste.

Det gjorde det i hvert fald for amerikanske Maria Sylvia. Det skriver The Sun.

I 10 år havde hun en mørk stribe på sin ene negl. Hun opdagede den første gang i 2012 – dengang var mærket endnu ikke mørkt men blegt, og neglen var blød i kanterne. I løbet af det første år ændrede det sig til den mørke stribe, som har siddet på hendes finger i et årti.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/negl_2.jpg
 TikTok

Her ser man Marias negl i sygdommens tidlige stadie. Man aner en anelse mørkere stribe i højre side af tommelfingerneglen (Foto: TikTok)

Maria Sylvia var atlet og gik derfor løbende til lægetjek. De første par år var der ingen læger, der tog notits af mærket.

I 2014 var der dog en vaks læge, der opdagede det mystiske mærke, men da fænomenet som oftest rammer afrikanere, sydamerikanere, asiater og andre med mørkere hud, slog lægen det hen og bad Maria opsøge en læge, hvis mærket voksede sig større.

Det gjorde det imidlertid aldrig, men da en ven i januar i år pressede på for at få Maria til at se en læge og få taget en biopsi, gik det op for hende, hvad den mørke streg, som hun havde rendt rundt med i 10 år egentlig kom af: Det var subungvale melanomer - eller oversat til almindeligt dansk – kræft under neglen.

Subungvale melanomer er hudkræft under neglene og kan forekomme på både fingre og tæer, og sygdommen er ganske svær at opdage i sit tidlige stadie, da patienten ofte forveksler sygdommen med en klemmelus, hvis de overhovedet lægger mærke til ændringer overhovedet.

Maria forklarer, at den mørke stribe voksede ud fra et kræftramt modermærke i negleroden.

https://imgix.seoghoer.dk/negl.jpg
 TikTok

Her ses den mørke stribe tydeligt. (Foto: TikTok)

Der har det siddet siden 2012, men til Marias held, kan kræft i neglen ligge i dvale i op til 13 år.

- Så det er sandsynligt, at jeg har haft det de sidste 10 år, men at der kun har været kræft i det de sidste tre år – det er lidt svært at gisne om, siger hun ifølge mediet.

Maria har gennemgået en operation, og kræften er blevet fjernet. Men nu opfordrer hun andre til at opsøge sin læge, hvis de skulle opleve lignende ændringer i neglen.

Sygdommen forekommer som tidligere nævnt som oftest hos afrikanere, sydamerikanere, indere, asiater og andre med mørk hud. Den kan udover at vise sig som mørke striber i neglen som i Marias tilfælde også opstå som ændringer i neglens form, farve og størrelse, eller hvis negleroden løsner sig fra neglen, blødninger, porøse negler, der nemt knækker eller en klemmelus, som ikke forsvinder.

Sponsoreret indhold