Nyheder23. december 2017

Julie Berthelsens jul: Forvandler hjemmet midt om natten

For den dansk-grønlandske sangerinde er julen en magisk tid, der også giver rum til refleksion.
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/sd-17354.jpg
 Foto: All Over

Julen er børnenes fest hjemme hos Julie Berthelsen og hendes forlovede, håndboldspilleren Minik Dahl Høegh, som er forældre til Casper Nanoq, der fylder seks til januar, og toårige Sia.

Den dansk-grønlandske sangerinde, der er aktuel med nummeret "Home Again", som er en del af markeringen af sangerindens 15-års jubilæum, fortæller her om sin jul, sine minder og traditioner:

Hvordan skal du holde jul i år?

- Det skal jeg i Saksild, hvor vi bor. Vi får noget af Miniks familie på besøg. Vi bliver en lille flok, og det kommer til at være en jul, som handler om det, vi synes, er vigtigt, nemlig familien.

Hvornår sænker julefreden sig hos dig?

- Det plejer desværre at være lige til øllet. Næsten alle de år, jeg mindes, har jeg arbejdet nærmest til og med den 23., så generelt plejer det at være der.

Hvilke særlige juletraditioner har I i familien?

- Den 23. hiver vi kasserne frem og gør alt pynt klar, så når børnene vågner den 24., er hjemmet forvandlet. Det er en tradition, jeg selv er vokset op med, at vi gik fra almindelig decemberpynt og stod op den 24., hvor det hele lignede et eventyr.

- Vi plejer at lave lækker morgenmad og en minijulefrokost med alt, hvad der hører til. Så laver vi juleklip, og børnene er med til at pynte lidt op. Vi laver også konfekt.

- Julemusikken spiller ud af højttalerne fra morgen til aften. Det er oftest korsang og grønlandske julesalmer. Så føler vi lidt, vi er hjemme. Stemningen er så vigtig, synes jeg.

Hvornår stoppede du med at tro på julemanden?

- Jeg vil skyde på, at det var engang i de tidlige teenageår.

- Det er vigtigt for mig at lade mine børn være i troen. Jeg synes, det er dejligt, deres fantasi får frit løb, og at de hver morgen tror på, at der er lagt en gave i sokken af en julemand eller nisse.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Jeg har prøvet i en meget tidlig alder at holde jul og nytår uden min familie, da jeg var på juniorlandsholdet i langrend. Vi var afsted til konkurrencer mellem jul og nytår, og det var noget særligt, fordi man var i et andet land og var sammen om at være alene. Det skabte en ret fin stemning og sammenhold.

- Selv om vi var væk hjemmefra og måske havde hjemve, så opdagede man, at magien findes der, hvor man skaber den.

https://imgix.seoghoer.dk/minik.jpg
 (Foto: All Over)

Julie Berthelsen og hendes forlovede, håndboldspilleren Minik Dahl Høegh. Foto: All Over

Hvilken jul har været den værste?

- Vi bruger ofte julen på at nyde familietiden og give os selv muligheden for at være taknemmelige for det gode, vi har i livet. I 2011 havde min far været alvorligt syg. Den jul holdt vi lidt tættere kontakt og holdt hinanden lidt mere i hånden. Det sætter tingene lidt i perspektiv.

Hvad er den bedste gave, du har givet?

- I 2011, hvor vi alle sammen holdt hinanden lidt mere i hånden, gik der kun tre uger efter jul, så fik jeg min søn.

- Det var noget helt særligt, at min søn kom i januar. Oven på det forløb var det meget lykkeligt, smukt, forløsende og fantastisk at give det til familien - og selvfølgelig mest min kæreste. Et nyt år, et nyt liv.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Børnene er den bedste gave, men da jeg var 15 år, fik jeg faktisk en hund. Jeg havde ønsket mig en hund i to år, og den jul fik jeg Sofus, en langhåret gravhund, som blev min bedste ven og træningsmakker. Vi havde ham i 15 år.

Julie Berthelsen - billeder af hende fra rød løber og vild med dans

Sponsoreret indhold