Nyheder26. november 2017

Julie Berthelsen: Grønland trækker i os

Sangerinden Julie Berthelsens forlovede er professionel håndboldspiller, og det har afgørende betydning, for hvor familien bor.
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/maj_12.jpg
 (Foto: All Over)

Medicinstudiet bragte i 2000 den dansk-grønlandske sangerinde Julie Berthelsen fra Nuuk i Grønland til Aarhus efter et kort ophold i Norge. I 2002 deltog hun i "Popstars", og hun har siden helliget sig musikken.

Siden årtusindskiftet har hun boet i Danmark, men de grønlandske aner trækker i den 38-årige sangerinde og hendes grønlandskfødte forlovede, den professionelle håndboldspiller Minik Dahl Høegh.

Parret venter på den rette timing, som gør, at de og børnene, Casper Nanoq på fem og toårige Sia, kan opleve at bo i Grønland.

Her fortæller Julie Berthelsen, der er aktuel i TV2 Fri-programmet "Sæt pris på Danmark", hvor kendte personligheder tager på inspirationstur og quizzer i danske oplevelser, om sit kvarter.

Hvor er du vokset op?

- I Nuuk i Grønland. Der boede jeg, til jeg var 19 år gammel. Jeg tog til Danmark for at læse medicin.

- Året før tog jeg på højskole i Norge. Jeg gik på musik- og teaterlinjen, men tog mest dertil for at dyrke min skisport og finde ud af, hvad jeg skulle med den. Jeg var langrendsløber på landsholdsplan, så der var nogle muligheder, der lige skulle udforskes.

Hvor bor du nu og hvorfor?

- Nu bor vi i Odder. Det gør vi af den enkle grund, at min kæreste er professionel håndboldspiller. Vi rykkede fra Odense til Saksild ved Odder syd for Aarhus, fordi han skiftede fra GOG til Aarhus Håndbold.

Hvad er det bedste ved at bo der?

- Vi er kommet lidt på landet. Det er et lille samfund, og det kommer vi begge fra i Grønland, så det er ikke noget, vi er utrygge ved. Tværtimod.

- Jeg tror, at det bedste netop er, at vi har fået skabt de her meget, meget trygge rammer for vores børn - både at kunne være ude at lege lidt mere frit og samtidig være meget tæt på institutioner. Det lyder meget mor-agtigt, men det kan man ikke helt undgå, når man er mor.

https://imgix.seoghoer.dk/minik.jpg
 (Foto: All Over)

Julie Berthelsen sammen med kæresten Minik. Foto: All Over

Hvad er det værste?

- Det er måske at være lidt - for mit vedkommende - på afstand af alt, men det går begge veje. Det er godt, fordi man er på landet, men også lidt træls fordi man er langt væk.

- Der er et stykke vej til motorvejen, og jeg befinder mig i utrolig mange af livets timer på motorvejen - men så er det heller ikke værre. Mit liv og mit job ligger i hele landet.

Hvornår føler du dig allermest hjemme?

- Før jeg fik børn, har jeg altid sagt, at der, jeg har hjemme, var der, hvor mine forældre og rødder var. Nu skal jeg skabe det selv, i og med at jeg har stiftet familie.

- Et eller andet sted kan man placere os i hvilken som helst by. Hvis vi får tag over hovedet, kan vi indrette det til vores hjem.

Hvor længe forestiller du dig, at du skal bo der?

- Det eneste, vi ved på nuværende tidspunkt, er, at vi i hvert fald er der et år mere. Hans (Minik Dahl Høegh, red.) kontrakt er til sommer, og det hus, vi har lejet, lejede vi i to år. Der er et år tilbage. Vi kan ende med at blive, vi kan også rykke et nyt sted hen, alt efter hvad der sker.

- Vi har tit talt om det faktum, at ingen af os i vores voksne liv faktisk har boet hjemme i Grønland. Det er noget, vi uden tvivl gerne vil prøve. Drømmen har egentligt også været, at vores børn skulle have en barndom og vokse op i Grønland, som vi selv gjorde, for at få det hele med.

Hvad skal man opleve, hvis man kommer forbi der, hvor du bor?

- Fru Møllers Mølleri. De har deres egen lille café, slagter og gårdbutik med egne produkter. Det er et herligt sted, man kan tage hen med børn. Der er hunde, katte, grise, køer, lam og høns. Det er virkelig, virkelig hyggeligt.

- Man bør også se Saksild Strand, som efter sigende er Danmarks bedste, og det kan jeg kun skrive under på.

"Sæt pris på Danmark" sendes på TV2 Fri mandag klokken 20.55.

Du kan se billeder af Julie Berthelsen i det store galleri herunder:

Julie Berthelsen - billeder af hende fra rød løber og vild med dans

Sponsoreret indhold