Nyheder2. januar 2024

Jordskælv i Japan: Mindst 30 er døde

Japan blev mandag ramt af flere jordskælv, der har ført til omfattende skader og mindst 30 dødsfald
Styrker fra landets hjemmeværn er allerede blevet sendt til de områder, der er mest påvirkede af skælvet.
Styrker fra landets hjemmeværn er allerede blevet sendt til de områder, der er mest påvirkede af skælvet.
 Foto: AP/Ritzau Scanpix

Mindst 48 er døde i Japan efter flere jordskælv, heriblandt et med en beregnet størrelse på 7,6.

Det oplyser det hårdt ramte præfektur Ishikiwa ifølge det japanske public service-medie NHK. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Japans premierminister, Fumio Kishida, sagde tidligere tirsdag lokal tid, at arbejdet med at redde dem, som er påvirket af jordskælvet, er et kapløb mod tiden.

Styrker fra landets hjemmeværn er allerede blevet sendt til de områder, der er mest påvirkede af skælvene.

Ud over det store skælv med en beregnet størrelse på 7,6, som ramte landets vestkyst, blev landet ramt af et med en beregnet størrelse på 6.

Ifølge landets meteorologiske institut blev Japan mandag ramt af i alt 155 jordskælv. Størstedelen var med en beregnet størrelse på mere end 3.

Præfekturet Ishikawa, hvor det største af jordskælvene fandt sted, er desuden blevet underlagt nyt jordskælvsvarsel tirsdag morgen lokal tid.

Umiddelbart efter blev der udsendt varslinger om tsunamier - både fra Japan og fra Syd- og Nordkorea. De blev senere afblæst.

Det var de første alvorlige advarsler af denne art siden en jordskælvs- og tsunamikatastrofe i marts 2011 i det nordøstlige Japan.

Jordskælv er hyppige i Japan. Det skyldes landets placering på randen af tre tektoniske plader. Af samme årsag er de fleste bygninger i landet konstrueret til at kunne modstå selv relativt kraftige rystelser.

Skælvet i 2011 i det nordøstlige Japan havde en størrelse på 9. Det skabte bølger, der nogle steder var op til ti meter høje.

De høje bølger og selve jordskælvet resulterede i massive ødelæggelser mange steder i landet. Mere end 15.000 mennesker mistede livet.

Helt galt gik det ved atomkraftværket Fukushima, der mistede strømmen og dermed muligheden for at nedkøle reaktorerne. Det førte til udslip af store mængder radioaktivt materiale, som forurenede store områder.

Sponsoreret indhold