Nyheder15. januar 2009

Johannesburg: En heftig cocktail

Støjende byliv, kriminalitet og en lettere kaotisk offentlig transport gør ikke Sydafrikas største by turistvenlig. Men der er masser af gode oplevelser at komme efter – ikke mindst i de trendy bohemekvarterer
https://imgix.seoghoer.dk/media/se-og-hoer/rejser/sydafrika-2-3-09-jpg.jpg

Armene ud til siden og benene spredt, beordrer vagten hårdt.
Vi kigger lidt forvirrede på hinanden. Vi skal jo bare ind at have en øl for at fejre vores ankomst i Johannesburg, eller Jo'burg som byen i det daglige bliver kaldt.

Men vagten, der står iført skudsikker vest og en alvorlig mine, mener det tydeligvis helt seriøst.
Inde i baren kaster vi et hurtigt blik rundt. Vi er de eneste hvide mennesker, og det skaber tydeligvis opmærksomhed.
Ude foran baren vil min rejsepartner ryge en cigaret og begynder at spørge folk på gaden om ild. Hun når lige at få fat i en enkelt forbipasserende, før vores chauffør kommer løbende og febrilsk beder os om ikke at tale med nogen.

- Det er alt, alt for farligt, insisterer han og gelejder os ind i bilen, hvor han gentager, at bydelen Hillbrow er et meget farligt sted.

Konklusionen på aftenens oplevelse er, at vi ikke bare kan gå rundt og udforske byen. I stedet vælger vi at blive kørt rundt fra
sted til sted i taxa af en privatchauffør.

Men det er en dyr affære, så vi forsøger os i stedet med de lokale minibusser, der kommer fræsende forbi hele tiden. Det
kræver dog lige, at vi får styr på håndtegnene, der indikerer, hvor man skal hen.
Efter få dage mestrer vi dog minibussystemmet, og pludselig er det både let og billigt at komme fra bydel til bydel.

Masser af fest
Er man ikke tryg ved de hårde områder som Hillbrow og downtown, kan det anbefales at starte i Newtown og Melville. Et
besøg i disse trendy bydele byder på masser af cafeer, små hyggelige markeder og et fantastisk spirende musikmiljø. Når mørket falder på, kommer de mange jazz-, reggae- og funkmusikere ud og starter en lille fest på hvert spillested.

Som følge heraf var min kuffert ikke fyldt med giraffer og elefanter skåret ud i træ, men i stedet med masser af musik.

Men byen rummer meget mere end de trendy musikere og moderne højhuse i centrum. Bare ti minutters kørsel ændrer scenariet sig dramatisk. Bliktage og alternative sovesteder popper op ved vejsiden, og så er man ikke i tvivl om, at man er kommet til Soweto.

Mandelas hus
Det er måske det mest berømte township, der findes. Ikke fordi omkring to millioner mennesker er stuvet sammen derude, men fordi Nelson Mandela i sin tid boede her sammen med sin kone, Winnie.

I området omkring deres gamle hus er der da også bygget små, fine rækkehuse, så det ikke skræmmer turisterne væk. Men
kort derfra er romantikken og de små rækkehuse væk og erstattet af små blikskure.

Har du modet, så drop den store turistfremvisning. Det er kun farligt at gå rundt i Soweto, hvis du åbenlyst ligner en turist
og vifter med en stor stak penge og et kæmpe kamera. Med lidt almindelig sund fornuft kan du gå i fred og ro og indsnuse den utrolige stemning, der findes i det historiske township.


Sponsoreret indhold