Jørgen Leth: Nu skal jeg hjem til Danmark

Jørgen Leth priser sig lykkelig over, at han befandt sig det rigtige sted, da jordskælvet ramte Haiti

Jørgen Leth priser sig lykkelig over, at han befandt sig det rigtige sted, da jordskælvet ramte Haiti

Foto: Claus Poulsen

Jørgen Leth lå og sov i på 1. sal i sit hus på Haiti, da øen blev ramt af det værste jordskælv i mands minde for 2 dage siden. Skælvet, der målte 7,0 på Richterskalaen, fik huset til at styrte sammen om ørerne på ham.

- Det er mit held, at jeg lå deroppe. Havde jeg siddet nedenunder og arbejdet, er det ikke sikkert, at jeg havde overlevet, siger en tydeligt rystet Jørgen Leth til Ekstra Bladet, hvis reporter og fotograf er blandt de allerførste pressefolk, det er lykkedes for at komme til byen Jacmel, der ligger 150 km fra hovedstaden Port Au Prince.

I byen, der har 4000 indbyggere, har 1779 familier mistet deres huse ligesom Jørgen Leth. Han og de 3 filmfolk, der for øjeblikket er hos ham for at arbejde, og som også slap helskindede fra jordskælvet, har det sidste par døgn boet i en FN-lejr. Her bor de helt naturligvis helt primitivt, og det eneste Leth nåede at redde med sig ud af sit hjem, der nu er en ruin, var sin computer. Huset er helt i smadder.

- Men det er intet mod, hvad andre oplever. Belleque (Leths faste medarbejder gennem 15 år, red.) har mistet sin bror under jordskælvet, og det er en katastrofe for den haitianske befolkning, siger Leth til Ekstra Bladet. Avisens udsendte fortæller, hvordan den 72-årige dansker flere gange er ved at bryde ud i gråd, mens de taler sammen.

- De tre andre har vedtaget, at jeg nu skal til Danmark nogle uger. Det afviste jeg først, men jeg kan mærke, at jeg har brug for psykologhjælp, siger den stærkt rystede TV-kommentator, forfatter og filminstruktør.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close