Nyheder19. januar 2022

- Jeg siger til min mor, at hun ikke skal lægge det op på Facebook, men så gør hun det alligevel

Der er stor forskel på, hvordan unge og gamle mennesker opfører sig på Facebook, viser ny undersøgelse
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20150314-171710-pf-1920x1279we.jpg
 Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix

Du har formentligt vidst det længe, men nu er det slået fast med syvtommersøm.

Ældre mennesker deler væsentligt mere fra deres liv på Facebook, end yngre mennesker gør.

Det viser en undersøgelse, som DR Medieforskning har lavet.

Her viser en af konklusionerne, af unge mennesker opfatter Facebook som et meget offentligt sted, hvor for eksempel en kommende arbejdsgiver kan kigge med.

- De unge vedligeholder deres profil på Facebook ganske minimalistisk ved at opdatere om få store officielle livsbegivenheder, såsom uddannelse, jobskifte og bryllup.

- Har man derimod entreret 40’erne, antager de store begivenheder en noget anden karakter, og her bliver der oftere opdateret på Facebook, siger medieforsker Sofie Scheutz, der står bag undersøgelsen.

deler billeder og ønsker tillykke med fødselsdagen

I stedet deler ungdommen ud af deres liv på andre sociale medier som Instagram og Snapchat. Her er skaren af venner i langt højere grad håndplukket og tilpasset indholdet.

En anden forskel, hvor meget unge og gamle ønsker deres venner tillykke med fødselsdagen.

Her fører de ældre lykønskningræset stort.

Hele 83 procent af folk i undersøgelsen over 65 år har ønsket tillykke med fødselsdagen inden for det seneste halve år.

Af personer mellem 15 og 24 år var det 55 procent.

Ligeledes poster de ældre flere billeder. Blot 12 procent af de unge har delt et billede inden for de seneste seks måneder. Her var det 41 procent af de ældre, der var i samme situation.

Ældre tagger unge uden samtykke

Helt komisk bliver det, når det kommer til at blive tagget i andres Facebook-opslag.

Her er mange unge irriteret over, at blive tagget på opslag de ikke har bedt om. Ofte opslag slået op af den ældre generation.

- Der er ingen tvivl om, hvor tendensen bærer henad blandt de unge.

- Det er efterhånden uhørt at poste noget på Facebook uden at indhente accept, godkendelse og samtykke til både billede og opslag, især hvis man tagger.

- De unge selv er mere eller mindre konsekvent holdt op med at dele billeder på Facebook, men de plages, siger flere, til deres store fortrydelse af, at deres grænser ikke altid bliver respekteret af andre generationer, siger Sofie Scheutz

Som en ung mand på 19 år siger i undersøgelsen:

- Jeg siger til min mor, at hun ikke skal lægge det op på Facebook, men så gør hun det alligevel. Hun tagger mig, og så fjerner jeg det. Jeg vil have en neutral side.

Men det er altså ikke fordi, at de unge er bedre til at indhente samtykke, før de tagger andre. De gør det blot andre steder end Facebook.

- Det, der gælder på Facebook, er ikke helt det samme som på Instagram – for slet ikke at tale om Snapchat, hvor kun de færreste spørger om lov.

- Unge er mindst lige så drinksdrikkende, solnedgangsnydende og ’partypinlige’ som deres forældre og bedsteforældre, men de fordeler deres engagement på præcis de medier, de mener kan bære indholdet.

- De unge opfører sig således pænt i det offentlige rum på Facebook, udveksler private feriebilleder på Instagram og skejer ud i weekenden på Snapchat, siger Sofie Scheutz

Om undersøgelsen: 

Det er medieforsker Sofie Scheutz fra DR Medieforskning, der har nærstuderet vores brug af Facebook, og hendes artikel i ’Medieudviklingen 2021’ bygger både på en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse i DR Panelet, der er DR’s online-brugerpanel, samt kvalitative dybdeinterviews med fokus på målgrupperne unge (15-24 år), unge voksne (25-31 år) samt modne voksne (47-64 år).

Sponsoreret indhold