Nyheder7. april 2024

Jeanettes søn blev skuddræbt: Så begyndte kampen med jobcentret

Den sorgramte mor måtte sande, at der ikke er lige muligheder for alle, der mister et barn
Jeanette Grotkjær har altid arbejdet, men efter tabet af sønnen udvikler en svær sorgbelastningsreaktion og bliver sygemeldt.
Jeanette Grotkjær har altid arbejdet, men efter tabet af sønnen udvikler en svær sorgbelastningsreaktion og bliver sygemeldt.
 Foto: TV 2 Østjylland

Hvis du mister dit barn, er der ikke lige muligheder for hjælp til at bearbejde sorgen. Det afhænger fuldstændig af, hvor du står i livet.

For mens nogle forældre kan få decideret sorgorlov på en takst, der svarer til barselsdagpenge, må andre nøjes med sygedagpenge, og hvad der dertil hører af forpligtigelser over for kommunen, skriver TV2 Østjylland.

Det erfarede Jeanette Grotkjær, da hun for halvandet år siden mistede sin 23-årige søn, Lucas Grotkjær, da han blev skudt på Christiania.

– Jeg synes, det er ganske forfærdeligt, at man kan dele folk op i grupper i forhold til alder. Jeg har haft 23 år med Lucas. Jeg føler, at de i den grad gør forskel på dig og mig, siger Jeanette Grotkjær til TV 2 Østjylland.

Sorgorlov er en mulighed for forældre, som mister et barn under 18 år. Det har mere end 2.000 forældre fået bevilliget siden 2021, hvor reglerne trådte i kraft. Men Lucas Grotkjær er altså fem år for gammel, da han bliver dræbt.

Drabet sker, efter han tilsyneladende er kommet i pengenød. Han er flyttet fra barnsdomshjemmet i Vejerslev nord for Silkeborg til København. Og her forsøger han at tjene nogle hurtige penge ved at arbejde i en hashbod på Christiania.

Og det er her, at han den 26. oktober 2022 bliver skudt i hovedet på klos hold.

Jeanette Grotkjær har altid arbejdet, men efter tabet af sønnen udvikler en svær sorgbelastningsreaktion og bliver sygemeldt.

- Jeg gik i det samme tøj, som jeg sov i. Jeg gik fra sengen og ind på sofaen, og så lå jeg der i fosterstilling og skreg og skreg og græd og græd og kunne ingenting, forklarer hun.

Men hun får aldrig den ro, hun mener, hun har brug for.

For når man er på sygedagpenge, er der - modsat sorgorlov - krav om løbende samtaler med kommunen.

- Den hjælp, jeg har brug for, det er at få lov til at få fred i mit hoved, fordi jeg har mistet et barn. Jeg har brug for fred og ro til at finde ud af, hvordan jeg kan fortsætte det her liv, siger hun.

Situationen bliver, ifølge Jeanette Grotkjær, ikke nemmere, da kommunen vurderer, at hun ikke kan få forlænget sine sygedagpenge efter de første 22 uger.

Det betyder, at hun skal i jobafklaringsforløb på en lavere ydelse.

Favrskov Kommune, som Jeanette Grotkjær indtil for nylig har boet i, skriver i en mail til TV2 Østjylland, at den ikke har mulighed for at gå ind i konkrete borgersager.

Kommunen skriver videre, at 'både vi og borgerne' kan opleve lovgivningen som kompleks og firkantet, men at den forsøger at finde de bedste løsninger sammen med borgerne inden for lovens rammer.

Preben Engelbrekt, der er direktør og stifter af Det Nationale Sorgcenter, forstår Jeanette Grotkjærs frustration.

- Jeg kan i høj grad forstå, at Jeanette undrer sig over, at hun ikke kan få sorgorlov. Når man for eksempel laver lovgivning om sorgorlov, så kommer man til at lave nogle sorghierarkier, hvor nogle tab er værre eller sværere end andre, og det kan være et problem, forklarer han til TV2 Østjylland.

Det Nationale Sorgcenter kritiserer, at hjælpen kan variere fra person til person, og han efterlyser en samlet indsats for, hvordan sorgramte hjælpes i Danmark.

TV2 Østjylland ville gerne have lavet et interview med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), men det har ikke været muligt.

Socialsdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel, vil ikke love en national handleplan, men anerkender, at det er en problemstilling, der skal arbejdes med.

Han mener, at de eksisterende systemer kan udnyttes bedre, og at vi i Danmark skal blive bedre til at se på det enkelte menneske og acceptere, at nogen kan blive uarbejdsdygtige på grund af sorg.

- Nu gør vi eksempelvis sygedagpengesystemet mere fleksibelt, så det bedre kan rumme, at man kan være uarbejdsdygtig i en periode, uden at man for eksempel skal stille til et hav af samtaler på jobcentret, og så skal civilsamfundsorganisationerne og arbejdspladserne også på banen, siger han til TV2 Østjylland.

Sponsoreret indhold