Nyheder1. januar 2024 (opd. 1. januar 2024)

Japan ramt af jordskælv: Frygter tsunami

Opfordrer indbyggerne til at søge væk fra kysterne i det ramte område
Her ses en af skaderne fra årets første jordskælv i Japan.
Her ses en af skaderne fra årets første jordskælv i Japan.
 Foto: Kyodo/Reuters/Ritzau Scanpix

Et jordskælv med en styrke på 7,6 har ramt den nordlige del af en halvø i det centrale Japan, oplyser den nationale tv-kanal NHK ifølge Reuters. Skælvet udløste tsunami-bølger, som var over en meter høje.

Der er udsendt varslinger om tsunamier - både fra Japan og fra Syd- og Nordkorea.

En talsmand for Japans meteorologiske institut siger, at skælvet på 7,6 er det kraftigste, som er målt på Noto-halvøen i Ishikawa siden 1885.

Indbyggere ved nogle af de berørte kyststrækninger, hvor elmaster er væltet og fly og togforbindelser er ramt af store forstyrrelser.

Det meteorologiske institut har advaret om tsunami-bølger i distrikterne Ishikawa, Niigata og Toyama.

Det er de første alvorlige advarsler af denne art siden en jordskælvs- og tsunamikatastrofe i marts 2011 i det nordøstlige Japan.

- Indbyggerne må være forberedt på mulige nye skælv, og jeg råder til hurtige evakueringer i de områder, som ventes at blive ramt af tsunami, siger den japanske premierminister, Fumio Kishida, til NHK.

På et skærmbillede på NHK stod der slet og ret: "Løb!" i en advarsel til indbyggere tæt på kysten.

Japan Times citerer NHK for, at der kan forventes bølger på op til fem meter. Derfor opfordres alle borgere i de berørte områder til at søge væk fra kysterne.

Omkring klokken 16 lokal tid meldtes der om bølger på 1,20 meter, der slog ind på kysten ved byen Wajima, der ligger på Noto-halvøen nord for Nagoya i det centrale Japan.

I Sydkorea varsler landets meteorologiske agentur også om, at en mindre tsunami kan ramme den sydkoreanske østkyst.

I Rusland er man begyndt at evakuere dele af den sydøstlige russiske ø Sakhalin. Det sker efter landets katastrofeministerium har udstedt et tsunamivarsel i forbindelse med jordskælvet i Japan. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Jordskælv er hyppige i Japan. Det skyldes landets placering på randen af tre tektoniske plader. Af samme årsag er de fleste bygninger i landet konstrueret til at kunne modstå selv relativt kraftige rystelser.

Skælvet i 2011 i det nordøstlige Japan havde en styrke på 9. Det skabte bølger, der nogle steder var op til ti meter høje.

De høje bølger og selve jordskælvet resulterede i massive ødelæggelser mange steder i landet. Mere end 15.000 mennesker mistede livet.

Helt galt gik det ved atomkraftværket Fukushima, der mistede strømmen og dermed muligheden for at nedkøle reaktorerne. Det førte til udslip af store mængder radioaktivt materiale, som forurenede store områder.

Ifølge den japanske kabinetschef, Yoshimasa Hayashi, er der i forbindelse med mandagens jordskælv indtil videre ikke registreret nogle uregelmæssigheder på nogen af landets atomkraftværker.

Sponsoreret indhold