Nyheder22. august 2023

Jakob Ellemann og Troels Lund Poulsen: Bytter roller i regeringen

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Troels Lund Poulsen (V) bytter roller i regeringen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Troels Lund Poulsen (V) bytter roller i regeringen.

Ellemann-Jensen bliver økonomiminister, og han fortsætter som vicestatsminister, mens Lund Poulsen bliver forsvarsminister. Det oplyser Statsministeriet.

Rokaden sker, efter at Ellemann-Jensen netop er vendt tilbage i jobbet efter seks måneders fravær grundet stress. Mens Ellemann-Jensen var sygemeldt, var Lund Poulsen fungerende forsvarsminister.

Det var også med Lund Poulsen i spidsen, at der inden sommerferien blev forhandlet et nyt forsvarsforlig på plads.

1. august vendte Ellemann-Jensen tilbage i jobbet. Både han og partiet har udtrykt, at formanden er tilbage på 100 procent. Comebacket er ikke gået stille for sig.

Som det mest dramatiske har Ellemann-Jensen tidligere på måneden hjemsendt departementschefen i Forsvarsministeriet i forbindelse med sagen om køb af våben fra israelske Elbit. Den sag skal stadig undersøges yderligere.

Ellemann-Jensen har undskyldt sin egen rolle i sagen allerede.

- Det har været en kritisabel proces, sagde han blandt andet på et pressemøde 8. august.

- Nu har jeg modtaget en redegørelse både fra Forsvarsministeriet og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

- Jeg må desværre konstatere, at Folketinget desværre har fået forkerte oplysninger. Det har jeg i dag undskyldt for, siger sagde Ellemann-Jensen.

Medlemmerne af Folketingets Finansudvalg fik i januar kun meget kort tid til at beslutte sig for, om de ville sige ja til et tilbud om indkøb af artillerikanoner fra den kontroversielle israelske våbenproducent Elbit Systems.

I virkeligheden havde tilbuddet fra Elbit en svarfrist helt frem til 30. juni, altså fem måneder senere, end Folketingets Finansudvalg fik at vide.

En anden graverende fejl i forløbet er, at Folketinget ikke blev orienteret om, at Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse ikke tog fornyet kontakt til alle potentielle leverandører af de våben, som endte med at koste omkring 1,7 milliarder kroner hos Elbit. Den franske leverandør Nexter Systems blev således ikke kontaktet.

Få dage efter pressemødet sagde Ellemann-Jensen på et doorstep, at han ikke længere havde tillid til departementschef Morten Bæk, efter der var fundet fejl i redegørelserne om Elbit-sagen. Derfor er Morten Bæk blevet fritaget for tjeneste.

Som Venstres formand skal Ellemann-Jensen i den kommende tid forklare baglandet, hvorfor Venstre er gået i regering med Socialdemokratiet og således gjorde Mette Frederiksen (S) til statsminister. Før valget gjorde Ellemann-Jensen det meget klart, at det aldrig ville ske.

Sponsoreret indhold