Nyheder30. januar 2024 (opd. 30. januar 2024)

Israel: Dræbt soldat planlagde angreb i stil med 7. oktober

Palæstinenser dræbt af Israel på et hospital på Vestbredden planlagde angiveligt angreb som det 7. oktober
Det israelske militær hævder tirsdag at have "neutraliseret" tre palæstinensiske soldater, som skjulte sig på hospitalet Ibn Sina i byen Jenin på Vestbredden.
Det israelske militær hævder tirsdag at have "neutraliseret" tre palæstinensiske soldater, som skjulte sig på hospitalet Ibn Sina i byen Jenin på Vestbredden.
 Foto: Carmen Abd Ali/AFP/Ritzau Scanpix

Det israelske militær hævder tirsdag at have "neutraliseret" tre militante palæstinensere, som skjulte sig på hospitalet Ibn Sina i byen Jenin på Vestbredden.

Den ene, en 27-årige mand, planlagde ifølge militæret et "nært forestående" angreb inspireret af det 7. oktober, hvor 1200 israelere blev dræbt af den militante palæstinensiske gruppe Hamas.

Det har ikke været muligt for Ritzau at bekræfte oplysningerne, som ikke uddybes nærmere.

Ifølge militæret var den 27-årige i kontakt med Hamas' udenlandske hovedkvarter, mens de andre var henholdsvis medlem af Islamisk Jihad og en uidentificeret lokal gruppe.

Den 27-årige "planlagde at udføre et nært forestående terrorangreb og brugte hospitalet som skjulested og blev derfor neutraliseret", oplyser militæret.

Islamisk Jihad deltog også i angrebet på Israel 7. oktober. Både Hamas og Islamisk Jihad er på Israels, EU's og USA's lister over terrororganisationer.

Siden 7. oktober har Israel gennemført en invasion af Gazastriben, hvor over 25.000 ifølge de lokale sundhedsmyndigheder, der kontrolleres af Hamas, er blevet dræbt.

Men også på Vestbredden har der været uroligheder.

Det Palæstinensiske Selvstyre administrerer og har kontrollen over dele af Vestbredden, som har været besat af Israel siden 1967.

Fredag meldte Den Internationale Domstol i Haag, at man er klar til at gå videre med en sag, hvor Sydafrika har anklaget Israel for folkedrab i Gaza.

Domstolen kræver først og fremmest, at Israel indfører hastetiltag og træffer "alle foranstaltninger, der står i landets magt" for at undgå folkedrab i Gaza.

Israel skal desuden sikre, at landets soldater ikke begår folkedrabshandlinger.

Israel har pure afvist beskyldningerne fra Sydafrika og havde forinden bedt domstolen afvise sagen helt.

Sponsoreret indhold