Nyheder6. september 2022

Instagram i modvind: Får kæmpe bøde

Over tre milliarder kroner. Så meget skal Instagram ifølge Irlands datatilsyn betale
Får kæmpe bøde
Det irske datatilsyn, Ireland's Data Protection Commission (DPC), har idømt Instagram en bøde på 405 millioner euro for brud på regler om håndtering af børns personoplysninger.
 Foto: Jenny Kane/Ritzau Scanpix

Det irske datatilsyn har idømt det sociale medie Instagram en rekordhøj bøde på 405 millioner euro for brud på regler om håndtering af børns personoplysninger.

Det oplyser tilsynet mandag.

Bøden svarer til godt tre milliarder kroner.

- Vi vedtog vores endelige beslutning i fredags, og den indebærer en bøde på 405 millioner euro, oplyser tilsynet, Ireland's Data Protection Commission (DPC), i en erklæring.

DPC tilføjer, at flere detaljer om beslutningen vil blive offentliggjort i næste uge.

Det irske datatilsyn iværksatte i slutningen af 2020 en undersøgelse på baggrund af bekymringer for, hvordan Instagram håndterer mindreåriges personlige oplysninger.

Undersøgelsen havde fokus på "hensigtsmæssigheden" af Instagram-profiler og kontoindstillinger for børn samt virksomhedens "ansvar for at sikre børns databeskyttelsesrettigheder som sårbare personer".

Undersøgelsen blev gennemført i henhold til EU's krav om databeskyttelse (GDPR), der trådte i kraft i maj 2018.

Instagram er ejet af selskabet Meta, der også ejer Facebook og WhatsApp. Meta har sit europæiske hovedkontor i den irske hovedstad, Dublin, og derfor er det op til det irske datatilsyn at håndhæve reglerne.

Anker dommen

En talsperson for Instagram siger til det irske medie RTÉ, at Instagram-undersøgelsen "har haft fokus på gamle indstillinger, som vi opdaterede for over et år siden".

- Vi har siden da frigivet mange nye funktioner for at sikre, at teenagere er trygge, og deres oplysninger er private.

- Enhver under 18 år har automatisk en privat konto, når de tilmelder sig Instagram, så kun folk, de kender, kan se, hvad de poster. Samtidig kan voksne ikke sende beskeder til teenagere, som ikke følger dem, tilføjer talspersonen.

Ifølge talspersonen er Instagram uenig i den måde, bøden er blevet udregnet på, og det sociale medie planlægger at anke beslutningen.

I september sidste år tildelte DPC beskedtjenesten WhatsApp en bøde på 225 millioner dollar - knap 1,7 milliarder kroner - for 12 brud på datalovgivningen.

Sponsoreret indhold