Nyheder29. januar 2024 (opd. 29. januar 2024)

Ingen er overrasket: Præsident Vladimir Putin har registreret sig

Præsident Vladimir Putin har ladet sig registrere som kandidat ved præsidentvalget
Præsident Vladimir Putin har ladet sig registrere som kandidat ved præsidentvalget.
Præsident Vladimir Putin har ladet sig registrere som kandidat ved præsidentvalget.
 Foto: Pavel Bednyakov/AFP/Ritzau Scanpix

Præsident Vladimir Putin har ladet sig registrere som kandidat ved præsidentvalget 15. til 17. marts, skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

Det er en nyhed, som på ingen måde overrasker.

Interfax citerer den russiske valgkommission for oplysningen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Både tilhængere og modstandere af Putin er sikre på, at han helt problemløst sikrer sig en ny seksårig periode som præsident.

Det vil gøre ham til den længst siddende leder i Rusland siden 1700-tallet.

Siden starten af krigen i Ukraine for snart to år siden har Vladimir Putin slået hårdt ned på oppositionen og straffet hjemlige kritikere med hårde fængselsstraffe.

Blandt dem, som ønsker at lade sig registrere som kandidat, er krigsmodstanderen Boris Nadezjdin. Han har indtil onsdag til at indsamle nok underskrifter for at stille op.

En af Putins potentielt farlige modstandere er Aleksej Navalnyj. Han er idømt op mod 30 år i straffelejr langt fra hovedstaden Moskva. Det er domme, som fordømmes af internationale menneskerettighedsorganisationer.

Flere af Putins kritikere og modstandere har også oplevet pludselig død. Det gælder blandt andet graverjournalisten Anna Politkovskaja, der blev myrdet foran sit hjem, og politikeren Boris Nemtsov.

Boris Nemtsov, der var tidligere vicepremierminister i Rusland og kendt som en hård kritiker af Putin, blev bogstaveligt mejet ned foran Kremls mure, da han en aften i 2015 var på vej hjem. Det bar alle tegn på at være et lejemord.

Flere personer fra Nordkaukasien blev anholdt i sagen, men kritikere siger, at de egentlige bagmænd er gået fri.

Sponsoreret indhold