Nyheder29. december 2023

Indenrigsminister fjerner Trump fra stemmesedlen i Maine

Donald Trump er blevet fjernet fra Maines stemmeseddel. Det kan dog stadig omgøres af delstatens højesteret
Den forhenværende amerikanske præsident er blevet fjernet fra Maines stemmeseddel.
Den forhenværende amerikanske præsident er blevet fjernet fra Maines stemmeseddel.
 Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AFP/Ritzau Scanpix

Donald Trump er tidligt natten til fredag blevet udelukket fra at komme på stemmesedlen, som delstaten Maines republikanske vælgere skal vælge partiets præsidentkandidat fra til marts.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen kommer fra delstatens øverste embedsmand inden for valganliggender, indenrigsminister Shenna Bellows.

Bellows har konkluderet, at Donald Trump i sin sidste tid som amerikansk præsident var med til at opildne til stormløbet mod Kongressen i 2021, hvor flere mennesker mistede livet.

Beslutningen er ikke endegyldig. Shenna Bellows, som er medlem af Det Demokratiske Parti, har midlertidigt sat den ud af kraft, indtil delstatens retssystem har mulighed for at få anklagerne under luppen.

Maines forfatning er skruet sammen på en måde, så det i første omgang er delstatens indenrigsminister, der skal vurdere, om en person er værdig til at stille op som præsidentkandidat i delstaten.

Og det har Bellows altså vurderet, at Donald Trump ikke er.

Donald Trump står midt i sin valgkampagne over for en række straffesager, heriblandt for hans rolle i stormløbet.

Her er anklagen, at han med sine falske påstande om valgsvindel og sine tilråb om at "slås som bare fanden" forsøgte at omstøde et frit og fair valg til sin egen fordel.

Donald Trumps egen kampagnestab oplyser kort efter klokken 01.00 dansk tid, at man har tænkt sig hurtigt at gå rettens vej for at få underkendt Shane Bellows beslutning.

Dermed skal beslutningen for retten ved en af Maines domstole, inden den kan ende ved delstatens egen højesteret.

Ender sagen i sidste ende for USA's føderale Højesteret, vil det ikke være den eneste sag om Trumps valggyldighed, som retten skal se på.

Colorados delstatslige højesteret gav i sidste uge seks vælgere medhold i, at Donald Trump på grund af sin rolle i stormløbet ikke kan stille op til delstatens primærvalg.

Ekspræsidentens parti, Republikanerne, har anket beslutningen til den føderale Højesteret, hvilket Trump selv også ventes at gøre.

En beslutning fra den føderale Højesteret om Trumps gyldighed til det amerikanske primærvalg vil være definerende og lægge linjen i samtlige af delstaterne, skriver den amerikanske avis The New York Times.

Sponsoreret indhold