Nyheder11. april 2022

Ikke sket i 37 år: Det bliver dyrt for dig

Forbrugerpriserne stiger - igen - voldsomt i Danmark
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

SENESTE: Så dyrt bliver dit smør

Det er blevet dyrere at være forbruger i Danmark. Det bekræftes af nye tal fra Danmarks Statistik.

I marts er de danske forbrugerpriser samlet steget med 5,4 procent i forhold til samme måned sidste år. Det viser en ny opgørelse fra statistikbanken.

Det er især stigende priser på elektricitet, benzin og diesel samt fødevarer, der har bidraget til den store prisudvikling det seneste år.

Det koster det dig

De stigende priser er ikke uden betydning for en typisk dansk familie. Det viser en beregning fra seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel.

Ifølge ham skal en gennemsnitlig husstand i dag finde 22.000 kroner ekstra i husholdningsbudgettet i forhold til for et år siden.

Prisudviklingen gør samtidig, at danskernes realløn for første gang i ti år er sendt i bakgear. Reallønnen er et udtryk for danskernes købekraft - altså hvor meget danskerne kan få for den løn, de får udbetalt.

- Fremgangen i vores løn kan for første gang i ti år ikke følge med den galoperende inflation, siger Mathias Dollerup Sproegel.

- Vi venter, at det vil dæmpe fremgangen i forbruget, og der er en risiko for, at vi senere på året kommer til at opleve fald i forbruget, siger han.

Ikke sket i 37 år

Stigningen er den højeste, der er set over et år siden maj 1985 - eller for næsten 37 år siden.

Dengang steg forbrugerpriserne ligeledes med 5,4 procent over et år.

Udviklingen i forbrugerpriserne kendes også som inflationen. Den beskriver den udvikling, der sker i de priser, som forbrugerne møder i detailhandlen.

Du kan her læse mere om, hvilke varer danskerne helst går på tilbudsjagt efter.

Sponsoreret indhold