Nyheder17. april 2023 (opd. 17. april 2023)

I dag sender Elon Musk og SpaceX verdens største raket ud i rummet

SpaceX sender mandag raketten Starship en tur rundt om Jorden. En imponerende bedrift, der kan få stor betydning fremover, lyder det fra astrofysiker ved DTU Michael Linden-Vørnle
Mandag skal den største raket nogensinde sendes i rummet.
Mandag skal den største raket nogensinde sendes i rummet.
 Foto: Ritzau Scanpix

OPDATERING: SpaceX meddeler, at dagens opsendelse er udskudt grundet problemer med trykket på en tank. Det forventes at en ny opsendelse vil finde sted i løbet af de kommende dage.

Når klokken slår 15:00 dansk tid mandag eftermiddag, kommer rumentusiaster verden over til at sidde klistret håbefuldt til skærmen.

Det er nemlig her, at rumfartsvirksomheden SpaceX med den 51-årige Elon Musk i spidsen skal forsøge at skrive historie.

Det sker i forbindelse med, at den enorme raket Starship skal sendes ud i rummet fra basen i Boca Chica i Texas.

Og Starship er ikke en hvilken som helst raket, for med sine imponerende 120 meter er Starship den største raket nogensinde.

Noget, som ifølge astrofysiker og chefkonsulent på DTU Space Michael Linden-Vørnle er en imponerende bedrift.

- Det er en stor begivnhed det her, fordi det er første gang, at man skal forsøge at opsende den her raket. Starship har fløjet tidligere, men kun i atmosfæren så den har altså aldrig været ude i rummet, siger han til SE og HØR og fortsætter:

- Det nyskabende og det revolutionerende i det her er også, at det er 100 % genanvendeligt.

Ifølge Michael Linde-Vørnle betyder en genanvendelig raket som Starship, at det i fremtiden vil blive betydeligt billigere og langt mere bæredygtigt at sende ting ud i rummet.

Men en sikker succes er det bestemt ikke endnu. Elon Musk har selv lovet, at det hele kan gå helt galt, men at det ligemeget hvad nok skal blive et spektakulært show.

- Der kan ske alt fra en perfekt flyvning til, at alt går galt, og hele skidtet ender med at eksplodere på affyringsrampen, siger Michael Linde-Vørnle.

- Men det fantastiske ved SpaceX er den stemning, der er i virksomheden. De arbejder ud fra, at de bygger noget så godt, som de kan, og hvis det går godt, så er det godt, og hvis det går dårligt, så fikser de det. De er ikke præget af en nulfejlskultur.

Går det her godt, så vil det være helt forrygende.

Astrofysiker Michael Linden-Vørnle om opsendelsen af Starship. 

Planen for dagens opsendelse af Starship er en enkelt tur rundt om Jorden, hvorefter den skal lande i Stillehavet.

Vi skal til Mars

Men Tesla-bossen, Elon Musk, har endnu større planer, og SpaceX-opsendelsen mandag eftermiddag kan betyde, at menneskeden kommer et skridt tættere på en dag at kunne bosætte sig på andre planeter.

- Hans mål er, at der skal bo mennesker på Mars, siger Michael Linde-Vørnle og understreger, at netop Starship kan være afgørende for menneskets fremtid i rummet.

- Det er absolut en forudsætning for, at vi kan gennemføre rejser i rummet.

Elon Musk har de seneste mange måneder været ramt af massiv kritik i forbindelse med sin overtagelse af Twitter, ligesom han også med sin Tesla-virksomhed jævnligt står for skud.

Elon Musk har store planer for rumfarten.
Elon Musk har store planer for rumfarten.
 Foto: Ritzau Scanpix

Men er Elon Musk virkelighedens Tony Stark, eller er han en vaskeægte superskurk?

- Vi må se ham, som det han selv fortæller, han er. Han vil redde menneskeheden.

- Man må give manden, at han gør det, som, han mener, er rigtigt, siger Michael Linde-Vørnle, som selv spændt ser med, når Starship om ganske kort tid sendes afsted.

Du kan følge opsendelsen live her:

Sponsoreret indhold