Nyheder6. maj 2023

I dag bliver en ny type konge kronet i England

Et Storbritannien i forandring og en ny slags monark. Sådan lyder det fra en historiker fra Syddansk Universitet
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Vidste du det om kong Charles' kroning?
 Video: Aller Media

Når kong Charles lørdag bliver kronet i London, får briterne en anderledes plettet monark, end den de har haft i 70 år med dronning Elizabeth.

Sådan lyder det fra Michael Bregnsbo, som er lektor i historie ved Syddansk Universitet.

- Imens Elizabeth levede et forbilledligt og pletfrit familieliv, så har Charles en skilsmisse bag sig, og der har været forskellige andre skandaler, siger han.

Kong Charles var især upopulær blandt briterne i kølvandet på sin skilsmisse fra prinsesse Diana i 1990'erne. Det kom også frem i den britiske presse, at han havde haft en affære med sin nuværende hustru, dronning Camilla.

Derfor skal kongen i højere grad bevise sit værd over for briterne ifølge historikeren.

Michael Bregnsbo mener også, at den nye konge er en anden type end sin mor.

London i kongens farver: Tillykke, Charles

Det begrunder han med, at kongen i sin tid som prins af Wales blandt andet har været meget optaget af mærkesager som miljø og klima. Han har også interesseret sig for sociale anliggender og arkitektur.

- Det må han selvfølgelig dæmpe, når han er konge og skal forene, men han er en anden type end sin mor, og det er både på godt og ondt, siger Michael Bregnsbo.

- Kong Charles er en, som skal forsøge at forny og modernisere det britiske kongehus. Men nu fylder han 75 år til efteråret, så det er en sen alder at begynde sin gerning i, siger Michael Bregnsbo.

Ifølge lektoren har kongen visioner for, hvordan tingene kan gøres anderledes i kongehuset, men det står ifølge Michael Bregnsbo ikke helt klart, hvordan de i så fald skal føres ud i livet.

Lørdag er det første gang i 70 år, at briterne kroner en monark, og selv om ceremonien på mange måder ser ud, som den altid har gjort, vurderer Michael Bregnsbo, at den er blevet moderniseret.

Han hæfter sig ved at kroningsceremonien var tre timer lang i 1953, da dronning Elizabeth blev kronet. Lørdag er den forkortet til en time.

Sponsoreret indhold