OL’s største skandale og drama: Husker du Tonya og Nancy?

På isen var Tonya Harding yndefuld, men udenfor var hendes liv knap så prangende.

På isen var Tonya Harding yndefuld, men udenfor var hendes liv knap så prangende.

(Foto: All Over)

Fredag den 9. februar er det igen blevet tid til vinter-OL.

Et sandt mekka for fans af de mere kølige sportsgrene og et arrangement, der altid er garanti for dramatik og spænding. 

Men når legene i den sydkoreanske by Pyeongchang bliver skudt i gang, bliver det forhåbentlig med en anelse mindre dramatik end ved OL i Lillehammer i 1994.

Dengang udspillede der sig et iskoldt drama mellem de to skøjtedroninnger Tonya Harding og Nancy Kerrigan.

De to kvinder var bitre rivaler inden for kunstskøjteløb, hvor de begge hørte til i den absolutte verdenselite.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Luften var iskold til vinter-OL i Lillehammer, da Nancy Kerrigan formåede at stille op blot få måneder efter overfaldet. (Foto: All Over)

Bræk hendes ben

Forud for de amerikanske mesterskaber samme år var spændingen mellem de to på sit højeste.

Det blev til sidst for meget for den blonde skøjteprinsesse Tonya Harding, som i fællesskab med sin eksmand Jeff Gillooly hyrede vennen Shane Stant til at brække Nancy Kerrigans ben, så hun ikke kunne stjæle OL-guldet fra Tonya. Harding hævder dog stadig sin uskyld.

Efter en træning på isen overmandede Shane Kerrigan og slog hende hårdt over knæet med en politiknippel, så hun straks sank i gulvet af smerte.

De efterfølgende minutter blev dokumenteret for rullende kameraer, da opmærksomheden omkring de to skøjtepiger var stor, og der var kamerahold til stede ved de fleste af deres træninger.

– Why, why, why? skreg Kerrigan i smerte, mens hendes trænere og flere andre forsøgte at hjælpe hende.

Billederne af den lidende skøjtedronning gik hurtigt verden rundt.

Heldigvis for Nancy lykkedes det ikke overfaldsmanden Shane Shant, der fungerede som bodyguard for Tonya, at skade hende som planlagt, og efter et par ugers hvile var hun tilbage på skøjterne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Nancy Kerrigan, 48, kom hurtigt tilbage på skøjterne efter det brutale overfald. Hun kunne modtage publikums store hyldest, da hun vandt sølv ved OL i Lillehammer i 1994. (Foto: All Over)

Fra is til lærred

Efterfølgende blev Tonya lagt for massivt had fra fans og medier, da det kom frem, at hendes eksmand havde bestilt overfaldet.

Det dårlige rygte har Tonya i mange år forsøgt at slippe af med ved at deltage i et væld af TV- og realityprogrammer i USA, men uden held.

Nu skal en ny spillefilm forsøge at ændre folks holdning til den tidligere skøjtedronning. Filmen ”I, Tonya” havde premiere i Danmark den 25. januar, men ude i den store verden har den allerede modtaget store roser.

Blandt andet er filmens hovedrolleindehaver Margot Robbie nomineret til en Oscar for sin rolle som Tonya Harding.

Filmhittet skildrer Hardings liv, fra hun er ganske lille, hvor en voldelig mor er dagligdag. 

Hele hendes ungdom er ganske turbulent, da hun som en blond pige med en arbejderbaggrund forsøger at slå igennem som en yndig og stilfuld kunstskøjteløber. 

Filmens omdrejningspunkt er Tonya Hardings oplevelse af overfaldet på rivalen Nancy Kerrigan, og hvordan hun kæmper sig gennem den sværeste periode i sit liv. 

Dygtige Margot Robbie, 27, spiller Tonya Harding i filmen, og hun er efterfølgende blevet nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. (Foto: All Over)

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close