Nyheder 19. juli 2018

Husker du sommerhittet 2006: Køjen hænger ved

Danmark dansede i takt til reggaerytmerne på UFO Yephas ”Hængekøjen”, da en usædvanlig varme ramte landet i sommeren 06. Evergreenen opstod på en bænk i Aarhus.
(Foto: Kaspar Wenstrup)

Modsat de fleste store sommerhits udkom dette ikke lige op til de varme måneder.

Faktisk var det allerede med på hitalbummet ”Ingen som os” i februar samme år, men da de tårnhøje temperaturer ramte, rettede danskernes ører sig straks mod de rolige reggaerytmer på nummeret ”Hængekøjen”.

– Vi lavede faktisk flere versioner af ”Hængekøjen”, bl.a. med Natasja og BliGlad, men det var originalen, der blev en rigtig sommerting.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Vanna Envall)

Sommertonerne fra UFO Yepha handlede mest om at slappe af – og det var lige, hvad danskerne havde brug for. Sommeren 2006 var næsten lige så hot som i år. (Foto: Vanna Envall)

– Jeg tror måske, det var hele den her glade reggae vibe.

– Sådan noget sommer-noget skal helst være noget, man bliver glad af, fortæller den nu 35-årige Jeppe Bruun Wahlstrøm eller Yepha, som han blev kaldt i duoen bag hittet, UFO Yepha.

– Jeg tror aldrig, vi på noget tidspunkt har vidst, at noget af det, vi lavede, ville blive så stort, men det var med til at hype den, at vi lavede en hængekøjedans til, fortæller han og vugger med armene – nøjagtigt som UFO Yepha – og mange danskere – gjorde for 12 år siden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hang på bænken

De to Svendborg-rappere Jeppe og Kristian (UFO) flyttede efter deres første hit ”Hver dag” til Aarhus, og det var dér i det østjyske, at ”Hængekøjen” blev til.

– Jeg husker tydeligt, at det var godt vejr. Vi sad i en have, på en bænk inde i midtbyen og skrev vores vers og jammede hver vores tekster igennem.

– Dengang var det meget vigtigt, at man skrev det, man selv sang. Og mens vi sad på den bænk, ramte solen lige på, lyder det fra rapperen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

”Hængekøje”- dansen kræver ikke den store tekniske kunnen, og Yepha husker stadig de vuggende bevægelser. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Til trods for at sådan en hyggesession på en aarhusiansk bænk lyder nemt nok, er det ikke bare sådan lige at skrive et hit.

– Det med at lave et hit er jo ikke noget, man bare gør. Man siger jo ikke: ”Så laver vi et sommerhit” eller: ”Nu laver vi et vinterhit”.

Fra duo til solo

Den anden del af UFO Yepha, i dag 37-årige Kristian Humaidan, fik sit første barn i 2009, og samme år tog hitduoen en pause fra samarbejdet.

Pausen nærmer sig efterhånden de ti år, og både UFO og Yepha laver stadig musik hver for sig, men Jeppe kan godt savne sin partner in crime.

– Nu er det så lang tid siden, vi stoppede med at lave musik sammen. Dengang havde vi behov for at gøre vores egen ting.

– Nu har jeg lavet noget med Hampenberg, men også siddet en del alene, og så kan man godt huske, hvor vigtigt det er at have en at ”pingponge” og lave musikken med, lyder det fra Yepha.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Niels S. Andersen)

”UFO-delen” af den danske rapduo tog for tre år siden en færge til sydfynske Ærø med kone og fire børn. Nu er der mere familiefar end hardcore rapper over Kristian Humaidan. (Foto: Niels S. Andersen)

Selv om der ikke længere er en duo, spiller Yepha stadig deres hit ude i det danske land, men det er ikke helt let for den autentiske rapper uden sin makker.

– Jeg rapper ikke hans vers. Så er det bare et kortere nummer eller en version med et ekstra omkvæd.

– Men altså, det er jo ikke det samme, når vi ikke står der begge to.

”Hængekøjen” holder stadig i dag, og med de høje temperaturer, vi rammer i år, lyder det jo ikke helt dårligt at smide sig i skyggen og lytte til lidt reggaetoner fra side til side ...

Sponsoreret indhold