Nyheder1. maj 2024 (opd. 1. maj 2024)

Hummelgaard afbryder 1. maj-tale grundet buhråb og larm

Justitsminister Peter Hummelgaard måtte afbryde sin tale i Fælledparken, men han fuldførte den i sidste ende
1. maj-arrangementet arrangeret af Fagbevægelsens Hovedorganisation i Fælledparken i København onsdag den 1. maj 2024.
Peter Hummelgaard måtte midlertidig afbryde sin tale i Fælledparken.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det var ikke uden problemer, at justitsminister Peter Hummelgaard (S) onsdag gennemførte sin 1. maj-tale i Fælledparken i København.

Allerede inden talen blev der buhet og råbt ad den socialdemokratiske profil, og det tog til under selve talen.

Her kunne der ses et hav af palæstinensiske flag foran scenen, og Hummelgaard måtte undervejs afbryde sin talestrøm.

- Jeg ved ikke, om alle derude kan høre det, men der er nogle enkelte, der er mødt frem for at overdøve min tale, sagde Hummelgaard fra talerstolen.

Efterfølgende henvendte Hummelgaard sig til dem, der råbte mest.

- Til jer. Jeg forstår godt, at I er kede af det. Jeg forstår godt frustrationen. Der er brug for en våbenhvile og på længere sigt en fredelig tostatsløsning. I har ret til at være her med jeres holdning. Men det har jeg også, sagde Hummelgaard.

De palæstinensiske flag henviste selvsagt til den igangværende konflikt i Mellemøsten mellem Israel og Hamas.

- Jeg mener ikke, at det skal ødelægge den demokratiske debat i Danmark. Vi skylder alle sammen at være enige om, at jøder i Danmark skal kunne leve trygt og i sikkerhed, sagde Hummelgaard.

Tidligere var det normalt, at den socialdemokratiske formand eller sågar den socialdemokratiske statsminister holdt tale fra hovedscenen i Fælledparken.

Men sådan har det ikke været siden 2019, hvor Mette Frederiksen, inden hun blev statsminister senere samme år, holdt tale på fagbevægelsens største scene 1. maj.

Dengang måtte Mette Frederiksen afbryde sin tale flere gange og bede tilskuerne om at dæmpe sig. Der opstod også tumult foran hovedscenen dengang.

Siden da har Mette Frederiksen ikke holdt tale i Fælledparken. Der var selvsagt nogle år med coronarestriktioner, som lagde en dæmper på 1. maj, men eksempelvis sidste år bad fagbevægelsen politikerne om at blive væk, blandt andet grundet afskaffelsen af store bededag, som fra i år er en normal arbejdsdag og ikke længere en helligdag.

Efter sin tale siger Hummelgaard til Ritzau, at han var forberedt på "lidt palaver".

- Det har vi set, er blevet en tradition for folk på den yderste venstre fløj eller i andre grupperinger. Men vigtigst af alt, og det er jeg glad for, det lykkedes dem ikke, siger Hummelgaard med henvisning til, at han fik gennemført talen.

Han mener, at demonstranterne skader deres egen sag ved at agere, som de gør.

- Vi er mange, der både er vrede og frustrerede over den konflikt i Mellemøsten. Vi er mange, der bliver kede af det, når vi ser civile ofre på begge sider af konflikten. Vi er mange, der ønsker en våbenhvile, siger Hummelgaard.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) blander sig fra distancen.

- Fælledparken er ikke min talerstol. Men hav dog respekt for demokratiet! Det er så udansk, at vi nu igen skal se propalæstinensiske demonstranter afbryde en tale af en folkevalgt. Stop det, skriver Venstres formand på X.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, som selv har holdt 1. maj-taler forskellige steder i landet, er rystet over den behandling, Peter Hummelgaard fik.

- Det er i orden at være uenig. Men en del af den demokratiske dialog er også, at vi giver hinanden mulighed for at tale, skriver hun på X.

Sponsoreret indhold