Nyheder13. april 2016

"Hulubulu-Lotte" vil have aktiv dødshjælp: Giv mig en værdig død

Mathilde Gersby har en sygdom, hvor kroppen går i forfald. Når tiden er inde, vil hun have lov til at få hjælp til at tage sit eget liv
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mathilde_gersby_kigger_vaek_fra_kameraet.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Vi kender hende som Lotte, der kunne blive usynlig ved et tryk i navlen i TV-serien fra 1988 "Da Lotte blev usynlig". I dag er Mathilde Gersby 37 år og lever med sygdommen cystisk fibrose, der langsomt ødelægger lungerne og forkorter hendes liv drastisk. Døden er hun ikke bange for, men hun vil selv bestemme, hvornår hun skal lukke øjnene for sidste gang.

Vil sige farvel

Den tidligere barnestjerne kan for tiden mærke sygdommen meget, da hun er indlagt med en infektion. Det er langtfra første gang, hun er havnet på hospitalet, og det har gjort, at hun har truffet beslutningen om, at hun selv vil bestemme, hvornår hun vil sige farvel.

- Jeg har ikke lyst til at lide en uværdig død, forklarer Mathilde Gersby, der vil have aktiv dødshjælp gjort lovligt, fordi hun ved, at sygdommen langsomt nedbryder kroppen, selv om hjernen er sund og rask. Mathilde Gersby er tidligere havnet i koma og har været tæt på at sige stop, da hun ventede på sin anden lungetransplantation.

Svære fremtidsplaner

Den dræbende sygdom har tvunget Mathilde Gersby gennem hele to lungetransplantationer. Og visheden om, at de nye lunger har en udløbsdato, afholder hende fra at lægge de store planer. Hun forsøger at forholde sig til den umiddelbare fremtid.

- Planen er lige nu at blive rask og at komme tilbage på arbejde. Og så har vi lige lavet huset om, så det vil jeg nyde. Men jeg lægger jo ikke så mange planer, fortæller den tidligere skuespiller.

https://imgix.seoghoer.dk/mathilde_gersby_og_manden_soeren_sidder_ved_et_bord.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Med sin mand Søren Saustrup Kristensen har Mathilde Gersby Hjalte på 10 år. Familien taler åbent om, at Mathilde kommer til at dø, men det er hårdt for Mathilde at vide, at der er ting, hun ikke kommer til at opleve med sin søn. (Foto: Thomas Laursen)

Sponsoreret indhold