Nyheder22. april 2023 (opd. 22. april 2023)

Hjerneløse danske unge: Dyrker livsfarlig vane

Stort antal farverige lattergasflasker bliver indleveret på genbrugspladser - og mange er ikke brugt til at lave flødeskum med
Det er ikke længere blot disse små lattergas-patroner, som unge bruger til at "snuse" hjernen ud. De bruger også helt store flasker, som producenterne nu gør mere indbydende med friske farver og smag.
Det er ikke længere blot disse små lattergas-patroner, som unge bruger til at "snuse" hjernen ud. De bruger også helt store flasker, som producenterne nu gør mere indbydende med friske farver og smag.
 Modelfoto: Colourbox

Sjællandske genbrugspladser har i den seneste tid oplevet at få indleveret en øget mængde af store lattergasflasker.

Og de er næppe blevet brugt til at lave eksempelvis flødeskum, siger Laila Jalking, driftschef for Alfa Specialaffald, til TV 2.

Alfa Specialaffald håndterer farligt affald fra flere fælleskommunale affaldsselskaber på Sjælland og Lolland-Falster.

- Lattergas er ikke noget, vi normalt modtager i det her omfang. Nu får vi mere end nogensinde før - og det håndterer vi selvfølgelig, ligesom vi håndterer al anden affald.

Så farligt er det

Lattergas fra gaspatroner er produceret til industrielt brug og bruges til eksempelvis flødeskumssifoner.

Alligevel har unge i flere år brugt lattergas som rusmiddel. Og nu modtager rådgivningslinjen Giftlinjen rekordmange henvendelser om lattergas.

Antallet af henvendelser er nu det samme, som før lovgivningen blev strammet, siger overlæge Dorte Fris Palmqvist.

I 2020 blev lovgivningen ændret, så det blev sværere for unge at købe store mængder gaspatroner, ligesom det er forbudt at sælge til unge under 18 år.

Sådan misbruges lattergas som rusmiddel:

* Lattergas fra gaspatroner bliver typisk misbrugt ved, at det inhaleres direkte fra gaspatronerne eller fra en ballon, som man har fyldt med gassen fra patronerne.

* Enkelte har inhaleret gassen gennem en flødeskumssifon.

* Lattergas giver en rus, der kan minde om at blive fuld af alkohol.

* Rusen er ret kort - ofte et-to minutter, hvilket kan få nogle til at gentage inhaleringen, for at opnå en længere rus.

* Inhalering kan virke hæmmende på centralnervesystemet, så man bliver svimmel, får usikre bevægelser, bliver opstemt og vrøvlende.

* Det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet, hvis man indtager lattergas fra gaspatroner, som er produceret og tiltænkt industrielle formål.

* Da gaspatronerne indeholder ren gas, der ikke er opblandet med ilt, kan der ved inhalation af gassen opstå iltmangel. I værste tilfælde kan det betyde, at man bliver kvalt.

* Gassen er desuden ekstrem kold og kan derfor forårsage forfrysninger i mund, lunger og stemmebånd.

* Misbrug af lattergas kan desuden give skader på hjerne og nervesystem.

* Lattergas som lægemiddel - eksempelvis smertelindring under en fødsel - er tilsat ilt, og derfor ikke farlig, når det bruges kontrolleret.

Kilder: Giftlinjen og Sundhedsstyrelsen.

- Men det trigger mig, at vi pludselig ser, at producenterne af flaskerne har ændret deres farver og layout, så flaskerne nu er pink, skrigblå og gule.

- Samtidig er der kommet smag på som kokos og jordbær, siger hun til mediet.

Også Giftlinjen, der er Bispebjerg Hospitals landsdækkende telefonrådgivning med råd og hjælp om forgiftning, oplever et stigende antal henvendelser om lattergas.

I 2022 fik linjen 98 henvendelser om lattergas. Ifølge Dorte Fris Palmqvist, overlæge ved Giftlinjen, er niveauet af henvendelser på niveau med før lovstramningen i 2020.

- Det, sundhedspersonalet typisk ringer ind om, er blandt andet personer som har gener i mund og svælg, fordi de har inhaleret direkte fra store gasflasker.

- Det er også tegn på nerveskader, føleforstyrrelser i hænder og fødder og hukommelsesbesvær, siger hun.

I sommeren 2020 blev det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private.

Samtidig fik butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, forbud mod at sælge lattergas.

Sponsoreret indhold