Nyheder14. marts 2024 (opd. 14. marts 2024)

Historisk udgravning foran Folketinget: Har vilde planer

Afslører planer om et nyt besøgscenter, der skal lukke mange flere ind på Christiansborg

Folketinget skal åbnes op for endnu flere besøgende, og der skal i den forbindelse graves et stort hul i jorden i Rigsdagsgården foran hovedindgangen, som skal blive til en ny besøgsindgang. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Der er tale om det største byggeprojekt i Folketinget siden Christiansborgs genopbygning i 1928.

- Det er et ambitiøst svar på Folketingets ønske om at have et levende folkestyre og gøre politik interessant og engagerende for flere, siger Folketingets formand Søren Gade (V).

Det er hverken mulig at melde ud om tidsramme eller budget, da der endnu ikke forelægger et endeligt beslutningsgrundlag.

Rigsdagsgården vil allerede i foråret 2024 blive omdannet til byggeplads.

Der skal graves dybt for at lave arkæologiske forundersøgelser, da der er fund på øen Slotsholmen, som er knap 1000 år gamle.

Det er eksempelvis muligt for gæster at se dele af Københavns første borg, der menes at være grundlagt af biskop Absalon i 1167.

Den ligger under Christiansborg Slot.

Selve byggeprojektet vil først blive indledt om nogle år.

Det omfatter op mod 12.000 m² og indeholder blandt andet et nyt besøgscenter, en underjordisk besøgsindgang og et spisested, som alle husets gæster kan benytte.

Derudover skal dele af Christiansborg også opdateres med tidssvarende faciliteter, herunder moderne udvalgsværelser.

Det er arkitektfirmaet Cobe sammen med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark, som vandt udbuddet og har tegnet ombygningen.

Dan Stubbergaard, der er arkitekt og stifter af Cobe, er stolt over at have vundet projektet.

- Der er en helt enorm kulturarv, som vi skal værne om, og samtidig skal vi skabe noget nyt til danskerne, som lukker den ind og får dem til at mærke demokratiet og dets historie og vise vores folkestyre, når det er bedst, siger han i meddelelsen.

Sponsoreret indhold