Nyheder 24. juni (opd. 24. juni)

Historisk: Gør det sværere at få en abort

Som ventet har den amerikanske Højesteret nu gjort det sværere for kvinder at få en abort

Med stemmerne 5-4 har de ni dommere i USA's Højesteret fredag omstødt "Roe v. Wade" fra 1973, der sikrer retten til abort i hele USA.

Flertallet af dommerne mener, at den skelsættende afgørelse dengang var forkert, fordi USA's forfatning ikke specifikt nævner abortrettigheder.

"Roe v. Wade" tillader abort foretaget frem til det punkt, hvor et foster kan klare sig uden for livmoderen. Det anses for at være mellem 24. og 28. graviditetsuge.

Lækket før tid

Den historiske afgørelse er dramatisk, men var ikke desto mindre ventet.

I maj tydede et lækket notat fra højesteretten på, at det konservative flertal blandt dommerne havde besluttet at fjerne retten til abort.

Notatet udløste en heftig politisk debat.

Fredagens afgørelse ses som en sejr for republikanere og kræfter på USA's religiøse højrefløj, der ønsker at forbyde eller i hvert fald begrænse abort.

- Afgørelsen fra højesteret vil ikke alene sætte millioner af piger og kvinders liv og helbred i fare. Det er også et vendepunkt for næsten 50 års beskyttelse af kvinders rettigheder i USA, siger Simone Nørholm, policyansvarlig for køn i Amnesty Internationals danske afdeling.

Baggrunden for den amerikanske højesteretsafgørelse er, at delstaten Mississippi har indført en abortlov, der begrænser retten til abort.

Den sag er endt ved USA's højeste domstol efter at være blevet underkendt af lavere domstole.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Chefdommer John Roberts skriver separat i afgørelsen, at han støtter Mississippis lov, men at han ikke ville tage det skridt at omstøde den 49 år gamle sag, der har dannet præcedens på området.

En række delstater har allerede vedtaget love, der begrænser retten til abort.

Efter fredagens afgørelse fra USA's Højesteret er det ventet, at de love vil træde i kraft inden for kort tid.

Derfor sker det

* De forfatningssikrede abortrettigheder i USA hviler blandt andet på den skelsættende afgørelse "Roe v. Wade" fra 1973.

* Rettighederne er senere blevet bekræftet i kendelser fra USA's Højesteret, hvormed det har været gældende, at delstater ikke har kunnet forbyde abort, før et foster kan klare sig uden for livmoderen. Det anses af læger generelt for at være mellem 24. og 28. graviditetsuge.

* En nyere abortlov i Mississippi forbyder aborter efter 15. graviditetsuge. Den er blevet underkendt af lavere retsinstanser, da den ifølge domstolenes vurdering har været klart i strid med "Roe v. Wade".

* Det er Mississippis abortlov, der var endt i Højesteretten, og med den sag også spørgsmålet om den forfatningssikrede ret til abort.

* I maj viste et lækket notat fra højesteretten, at et flertal af de ni dommere tilsyneladende gik ind for at omgøre afgørelsen fra 1973. USA's Højesteret har et konservativt flertal på 6-3.

* Med det klare konservative flertal har det på forhånd været ventet, at "Roe v. Wade" ville blive underkendt eller indskrænket.

* Over 20 delstater har allerede planlagt lovgivning, som enten helt eller delvist vil fjerne retten til abort. Der er primært tale om stater, hvor republikanere sidder på magten.

Kilde: Reuters.

 

Sponsoreret indhold