Nyheder17. januar 2022

Historisk boligboom kan være slut: Omikron får en del af skylden

Boliginteressen ser ud til at være på retur efter flere år med historisk høje tal. Dog er der stadig mange aktive købere i markedet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20190130-122012-a-1920x1280we.jpg
 Martin Ballund/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Danmark har oplevet historisk mange bolighandler de seneste to år – hele 210.000 er det blevet til.

Men det ser ud til at være slut nu. Danskernes interesse for boligkøb daler, og faktisk ser den nye coronavariant Omikron ud til at bære en del af skylden.

Det til trods for at antallet af aktive købere på markedet ikke er ændret.

Tilbage til hverdagen

Ifølge en pressemeddelelse fra Home, der har fået lavet et såkaldt køberbarometer, er andelen af danskere, der har planer om at købe bolig i år, faldet til 12,7 procent.

For blot tre måneder siden lå det tal på 17,7 procent.

- Det er forventet, at vi i 2022 vil se et mere normalt boligmarked, der ligner årene op til corona – og barometeret indikerer altså, at ’hverdagen’ begynder at indtræffe de kommende måneder, og at vi går en lidt mindre travl tid i møde, siger Michael Dalsager, der er boligmarkedsanalytiker hos Home.

Ejendomsmæglerkæden oplyser, at det er alle boligtyper, som oplever en nedgang i interessen - det samme gør de fleste landsdele.

Eneste undtagelse af Fyn, hvor der er en stigning i interesserede danske boligkøbere.

Omikron får en del af skylden

Forklaringen skal - måske en smule overraskende – blandt andet findes ved coronavarianteen Omikron, der har givet håbet om en normal hverdag tilbage.

- Trods rekordhøje smittetal er situationen anderledes nu end under tidligere nedlukninger, hvor usikkerheden og alvoren var større. Her puttede vi os hjemme, og hjemmet fyldte pludselig rigtig meget og fik en anden betydning.

- Betydningen er ikke forduftet, men rigtig mange har bare allerede realiseret tankerne til nyt hjem, og for nogle danskere virker et boligskifte måske mindre presserende, hvis vi går mod mere normale tiden, siger Michael Dalsager.

Selv om der er faldene interesse for boligkøb blandt danskerne generelt, er der dog fortsat mange aktive købere i markedet.

64 procent af køberne er allerede på boligjagt.

- Den høje aktivitet opvejer lidt, at færre samlet set har planer om boligkøb, siger Michael Dalsager.

Sponsoreret indhold