Nyheder13. februar 2019

Her skal han afsone

Joaquin ’El Chapo’ Guzman kan se frem til at afsone i et af USA’s topsikre fængsler.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega358850_006.jpg
 Foto: MEGA

Skyldig. Sådan lød dommen fra en enig jury i retssalen i Brooklyn. Det tog de 10 medlemmer af juryen seks dage at finde frem til denne dom over verdens mest berygtede narkobaron.

Joaquin ’El Chapo’ Guzman blev kendt skyldig i alle 10 anklager. De tæller meget alvorlige anklager om alt fra organiseret kriminalitet og narkosmugling til mord og hvidvaskning. Og ja, at være arkitekten bag Mexicos største narkokartel, måske endda verdensstørste.

På anklagebænken sad den nu fallerede og lettere skaldede narkobaron. Her har han siddet siden oktober, hvor retssagen startede mod ham.

Straffen til El Chapo er endnu ikke udmålt. Dommeren vil først 25. juni komme med straffen til lederen af det berygtet Sinaloa-kartel.

I USA får man automatisk livstidsfængsel, hvis man bliver dømt for ’continuing criminal enterprise’, hvilket løst kan oversættes til ’forsat kriminelt virke’. Hvilket var det første punkt, som El Chapo blev fundet skyldig i.

Her kan du læse rettens dom (på engelsk, red.)

Artiklen forsætter under billedet.

https://imgix.seoghoer.dk/20190212-234514-7_16mb.jpg
 Foto: MEGA

ADX Florence er det eneste topsikre fængsel i USA, der har titlen 'supermax'. Her skal El Chapo formentlig afsone sin straf. Foto: Ritzau/Scanpix

- Det er en dom, som man ikke kan flygte fra, nu er der ingen vej tilbage, fortalte Richard Donogue, der er statsanklager i USA, foran retten.

Nu kan EL Chapo se frem til at afsone i, hvad er bliver kaldt Alcatraz i Rocky Mountains, hvilket referer til det berygtede fængsel i bugten ved San Francisco. Nemlig ADX Florence i Colorado.

Berygtet fængsel

Her kan han se frem til en hverdag i lille celle. Fangerne i ADX Florence sidder 23 timer i døgnet i cellen. Fængslet er det eneste i staterne, der har ’supermax’ (topsikret fængsel, red.) status.

Fængslet er kendt for at huse nogle af værste kriminelle i USA. Blandt de mest kendte er ’Unabomberen’ Ted Kacynski, og manden der stod bag bomben under Boston Marathon, Dzhokhar Tsarnaev.

I alt sidder der 402 fanger i særligt indrettede celler. Fangerne har ikke kontakt med hinanden. Ligesom cellerne fjernstyret, derfor får El Chapo heller ikke kontakt med fængselsvagterne.

Artiklen forsætter under billedet.

https://imgix.seoghoer.dk/mega358850_004.jpg
 Foto: MEGA

Joaquin 'El Chapo' Guzman Loera i sine velmagtsdage. Her stod han i spidsen for verdensstørste narkokartel i Mexico. Han drabt, bestilt mord og smuglet tons af kokain, cannabis og heroin til USA og Europa. Foto: Mega

Ingen dødsstraf

I flere årtier har El Chapo, hvis borgerlige navn er Joaquin Guzman Loera, været chefen for det berygtede Sinaloa-kartel i det vestlige Mexico.

Den berømte narkobaron er flere gange flygtet fra fængsler i Mexico. Men i 2017 gik den ikke længere. Efter en længere ildkamp med mexicanske styrker blev han fanget. Kort tid efter sad han på et fly på vej til USA.

De amerikanske havde længe kæmpet for at få El Chapo udleveret til USA, hvor de meget gerne ville retsforfølge ham.

To gange tidligere havde den mexicanske regering nægtet at udlevere ham. Alligevel blev El Chapo udleveret. En del af aftalen blev, at El Chapo ikke kunne blive idømt dødsstraf.

Flugtkongen

Det anerkendte magasin Forbes har givet El Chapo navnet ’Den største narkobaron nogensinde’. Vejen til hans narkoimperium har været brolagt med mord, kidnapninger og bestikkelse viser utallige afhøringer i retssagen mod ham.

To gange er det lykkedes de mexicanske myndigheder at fange El Chapo. I 1993 flygtede narkobossen til Guatemala, da nettet omkring blev strammet. Fem dage nåede han at være i Guatemala, inden han blev pågrebet af politiet.

I 2001 flygtede El Chapo fra fængslet. Her havde han bestukket flere af vagterne til at hjælpe ham med flugten, hvor han blev gemt væk i en vaskevogn og kørt direkte ud i friheden.

https://imgix.seoghoer.dk/mega12255_001_0.jpg
 Foto: MEGA

Den varede frem til 2014, hvor han igen blev fanget. Her tog den mexicanske regering ingen chancer. Han blev anbragt i et topsikret fængsel i Mazatlan. Men El Chapo havde ingen intentioner om at blive fængslet, hvor han risikerede at blive udleveret til retsforfølgelse i USA.

Blot et år efter flygtede han igen. Denne gang havde nogle af hans narko-soldater købt en grund halvanden kilometer fra fængslet. Her gravede de efter El Chapos instrukser en tunnel, der løb direkte ind til El Chapos celle. Under retssagen har flere vidner aflagt vindeforklaring om flugten. Her havde El Chapos kone smuglet et løbeur ind til for at bestemme hans nøjagtige gps-location.

I cellen havde El Chapo selv gravet et hul ved toilettet. Under toilettet dukkede der en motorcykel op, der kørte narkobossen.

Nu kan 61-årige narkobaron se frem til et liv langt væk fra civilisationen uden mulighed for at blive prøveløsladt.

Sponsoreret indhold