Nyheder6. april 2024 (opd. 6. april 2024)

Her lander tre astronauter på jorden igen

Russer, belaruser og amerikaner er tilbage på Jorden. Den ene har opholdt sig på rumstation i et halvt år
Loral O'Hara fra USA ses her umiddelbart efter landingen i Kasakhstan.
Loral O'Hara fra USA ses her umiddelbart efter landingen i Kasakhstan.
 Foto: Bill Ingalls/AFP/Ritzau Scanpix

Tre astronauter fra henholdsvis Rusland, Belarus og USA er lørdag landet sikkert i Kasakhstan efter en rumrejse til Den Internationale Rumstation (ISS), der befinder sig 400 kilometer fra Jordens overflade.

Det skriver Reuters, som henviser til direkte optagelser offentliggjort af det russiske rumagentur, Roscosmos.

Det russiske og belarusiske medlem af besætningen, Oleg Novitskij og Maryna Vasіlevskaja, rejste til rumstationen om bord på et Soyuz-fartøj i marts og har kun opholdt sig i Rummet i knap to uger.

Med sig hjem har de amerikaneren Loral O'Hara. Hun har opholdt sig på Den Internationale Rumstation siden september sidste år.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa fik de tre besætningsmedlemmer straks et sundhedstjek, da de landede på jorden. Det er almindelig procedure, når astronauter vender tilbage efter en rumrejse.

Maryna Vasilevskaja er den første kvinde fra Belarus, der har været i Rummet. Når hun ikke er i Rummet eller træner op til at rejse derud, arbejder hun som flyveinstruktør og underviser kommende piloter.

Oleg Novitskij har til gengæld taget turen til Den Internationale Rumstation et par gange før. Den seneste rejse var hans fjerde til ISS, skriver dpa.

Loral O'Hara havde - ligesom Vasilevskaja - ikke været i Rummet, før hun i september steg om bord på et Soyuz-fartøj og satte kursen mod ISS.

Da Novitskij og Vasilevskaja rejste ud til ISS i marts, var de ledsaget af en anden amerikaner og Nasa-astronaut Tracy Dyson, som efter planen skal blive på stationen i seks måneder.

Her skal hun udføre eksperimenter med teknologi, der skal hjælpe mennesker med at forberede sig til fremtidige rummissioner.

Sponsoreret indhold