Nyheder18. september 2017

Fylder 29 år i dag: Her er den FANTASTISKE historie om Lukas Forchhammer

Han er frontmand i Danmarks pt. mest succesfulde sanger, hans band kaldes en millionforretning - og han insisterer troligt på at optræde i kasket, T-shirt og overklippede shorts. I dag kan Lukas "Graham" Forchhammer fejre sin 29 års fødselsdag - i den forbindelse kan du læse den fantastiske historie om ham og hans succesfulde band
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/frojnt.jpg
 Foto: Scanpix og All Over

Der sidder en lille dreng i en køkkenvask. Iført en blå pyjamas og hagesmæk er han i fuld gang med at vaske sig – i to liter mel vel at mærke.

De fleste af os husker nok scenen med den ustyrlige – men mindst lige så nuttede – Grunk, der fik sig et mel-bad i ”Krummerne”.

https://imgix.seoghoer.dk/1_70.jpg

Sådan lærte vi lille Lukas at kende - i rollen som den ustyrlige, men meget nuttede Grunk i "Krummerne". Foto: All Over

I 1990’erne blev den lille fyr – sammen med storebror ”Krumme” og resten af hans skøre familie – allemandseje herhjemme.

I det virkelige liv hed den lille ”mini-Krumme” Lukas Graham Forchhammer, og han var mindst lige så ustyrlig og nuttet som drengen, han spillede i ”Krummerne”.

I dag er Grunk – alias Lukas Graham Forchhammer – blevet voksen. Han har droppet karrieren på film- og TV-skærmene.

Men han har bestemt ikke skruet ned for ambitionerne.

Lukas kan med rette kalde sig Danmarks pt. mest succesfulde sanger.

Hans gruppe – der bærer hans navn Lukas Graham – har for længst indtaget førstepladsen i lande som England, Irland og Australien. Sidste år skrev bandet dansk musikhistorie med en andenplads på den legendariske Billboard-liste - og som det første dansk band nogensinde har Lukas Graham været nomineret til ikke bare én, men hele tre Grammy-statuetter.

I dag - 18. september - kan bandets altoverskyggende hovedperson, Lukas, fejre sin fødselsdag. Og det fejrer vi på SE og HØR ved at genfortælle hans og hans bands fantastiske historie.

Født på mor og fars sofa

Historien om Danmarks pt. største musiksucces tager sin begyndelse den 18. september 1988 på Christiania.

Nærmere bestemt på en sofa på Mælkebøtten 16 ½ på Christiania.

Her kommer en lille, mørkhåret dreng til verden. Forældrene Eva og Eugene giver ham navnet Lukas Graham Forchhammer, og den lille spirrevip vokser op blandt hjemmetømrede huse og hashrygende christianitter.

Barndomsgaden hedder Pusher Street, og derfra kunne det på mange måder gå begge veje for lille Lukas.

Han vokser op som ”et vildt barn”, husker hans mor Eva. Hans far Eugene, der var irsk, kan bedre takle den uregerlige dreng – men Lukas er stadig ustyrlig og gør, hvad han vil.

Den ustyrlige dreng møder danskerne i begyndelsen af 1990’erne. Her scorer en to år gammel Lukas nemlig rollen som lillebror Grunk i ”Krummerne”-filmene. De tre film er løst baseret på Thøger Birkelands populære børnebogsserie – og filmene gør lille Grunk til allemandseje.

- De efterspurgte en tyk, lille mørkhåret baby, og det blev mig. Jeg kan ikke huske så meget, i starten var jeg jo kun to år gammel. Men de minder, jeg har, er gode, og jeg kan blandt andet huske en snedker ude på Nordisk Film, der lavede rundboldtræ og en svævebane til mig, der var ikke rigtig nogle ting for børn derude.

- Af alt det, jeg har lavet i mit liv, er det nok det, jeg bærer mindst præg af. Men vi kom da på en fantastisk familieferie på Mallorca for pengene, har Lukas tidligere udtalt i et interview med Politiken.

Livet i udkanten af Pusher Street kunne ellers have trukket Lukas ned ad en mørkere vej. Som dreng og som ung snuser han til Pusher Streets mørkere sider. Som tiårig bliver han første gang kropsvisiteret af politiet, og i 2005 bliver han anholdt for gadeuorden. Han havner i B.T.s spalter under overskriften ”Barnestjerne anholdt”.

https://imgix.seoghoer.dk/2_67.jpg

Lukas blev anholdt i juni 2005 på Christiania. Foto: Scanpix

Han ender dog med at blive frikendt og får 2.000 kroner i erstatning ”for uretmæssigt tilbageholdelse”.

Lukas vil noget mere seriøst med sit liv. Men nogle af hans venner er allerede på vej ned af den forkerte vej:

- Man kunne godt se det på nogle af dem, allerede dengang som 14-årige. At de var hårde på en anden måde, men man håbede alligevel, at de havde en anden plan i livet også. Jeg har i dag venner, der ikke kan være i Danmark, fordi de har en rockergæld hængende over hovedet. Områder som Tingbjerg, Vestegnen, Ryparken og Pusher Street er vildt hårde og kan suge al livskraft og livslyst ud af unge. Men det kan også katapultere andre ud i livet og ud i verden, så de aldrig sælger tjald igen, udtalte Lukas Graham i et interview med Politiken i december 2015.

Allerede som 12-årig drømmer Lukas om at blive jurist eller rockstjerne, og efter gymnasiet – og et halvt år i Sydamerika – begynder han at læse jura.

Men drømmen om livet på en musikscene trækker for meget. Og talentet er der også.

Som otteårig begynder han som sopransolist i Københavns Drengekor, og sammen med en håndfuld venner fra Fristaden – der blandt andre tæller Mark ”Lovestick” Falgren og Magnus ”Magnum” Larsson – begynder Lukas at optræde rundt omkring i ”hjembyen”.

I 2011 bliver det til flere koncerter på Jazzklubben i Pusher Street, to koncerter i et telt på Fredens Eng, et par koncerter på Månefiskeren og ikke mindst en udsolgt koncert på Loppen, hvor et forventningsfuldt publikum står i kø langt ned af Prinsessegade.

Fristadens beboere er tydeligvis stolte af deres nye stjernefrø. Men snart hører danskerne uden for Christiania også om bandet Lukas Graham.

Hvalpen er blevet entertainer

Lukas står i en sort sweater – iført cap – og med en øl i hånden. Sammen med sine bandmedlemmer er han i gang med at filme en YouTube-video. Datoen er 6. september 2011.

- Jeg har fået at vide, at jeg skal sige noget, der giver mig stiv pibe. Så jeg har tænkt mig at sige Lukas Graham. Tak for 500 likes! Vi havde ikke regnet med, at det ville gå så stærkt, siger Lukas i videoen.

Stemningen er høj, og det lille runde sofabord er fyldt med halvtomme ølflasker.

Og så han begynder Lukas at synge:

“Years gone by and I miss you

I can't describe what you've been through

But you're gone

We do what we believe in

Set a goal and stop dreaming

I'm not saying you're wrong

But every time you're going

I'm asking myself why

Hoping, oh just hoping you won't go

I know you're proud of me

You're holding your head high

It's OK, it's OK, it's OK, it's OK”

Teksten stammer fra Lukas Grahams nummer “Criminal Mind”, og nummeret er et af to, som bandet lægger på YouTube i efteråret 2011. Det andet nummer hedder ”Drunk In The Morning”.

Ved hjælp af de sociale medier opdager tusindvis af danskere, at Grunk er blevet voksen – og at Grunk kan synge!

Og Lukas Graham begynder – blandt andet takket været Lukas’ far Eugene – at give koncerter rundt om i landet. Det musikalske gennembrud tager fart. Den nye single ”Ordinary Things” udkommer og bliver straks et hit.

Bandet høster utallige gode anmeldelser.

- Hvalpen er en naturlig entertainer, og tilsat overskud i både stemmen og attituderne fyrede han instinktivt flabede replikker af, men kometen formåede også at slå over i alvor, når det var påkrævet, og han åbnede med en flammende lidenskabelig pianoballade, skriver Ekstra Bladet blandt andet, efter at Lukas Graham har optrådt i en udsolgt Forum i december 2011.

https://imgix.seoghoer.dk/3_42.jpg

Lukas Graham til Danish Music Awards (DMA) 2012 i Forum i København. Foto: All Over

Priserne begynder at regne ned over Fristadsbandet året efter.

Til det eftertragtede Danish Music Awards kan Lukas og co. forlade festen med prisen for ”Årets nye danske navn” under armen, og de fejer bordet rent til GAFFA-prisen samme år, hvor de vinder hele tre priser for ”Årets Danske Album”, ”Årets Nye Danske Navn” og ”Årets Danske Pop-udgivelse”.

Men midt i successen rammer tragedien.

- Jeg kunne ikke stoppe alt, da min far døde

Lukas’ elskede far Eugene dør i september 2012 af et hjerteanfald. Blot 61 år gammel. Lukas fortsætter med at turnere og give koncerter – og får af nogle høvl for det.

- Nu er jeg kommet dertil, hvor jeg har tid til at bearbejde sorgen. Mange har sagt til mig, at jeg håndterede min sorg forkert ved at spille videre. Men der er ikke nogen rigtig måde. Sorg er personlig, og man kan ikke tage patent på sorg og smerte. Jeg kunne ikke stoppe alt, da min far døde. Jeg kunne ikke smide min fremtid væk. Det var jo også hans drøm, at jeg blev til noget stort, så det var vigtigt for mig at fortsætte, har Lukas senere fortalt om sin fars død.

Midt i sorgen rammer dog en ny ulykke, som kan sætte en endegyldig stopper for bandet.

I begyndelsen af 2013 vågner Lukas op en dag ude af stand til at synge.

- Det var ret voldsomt, og jeg måtte aflyse en turne med 18 koncerter i Tyskland, Frankrig, Holland og Norge. Jeg blev filmet ned i halsen og fik at vide, at lukkemekanismen ikke lukker ordentligt af for min mave. Jeg måtte ikke tale i telefon, ikke synge, ikke engang hviske, har Lukas senere fortalt i et interview med Politiken.

En usund livsstil har sat sit alvorlige præg på sangeren, og Lukas må tage en drastisk beslutning: Vil han fortsætte karrieren, er det slut med store bøffer, masser af bearnaisesauce, kaffe, stæk mad, drukture... ja stort set alt det, som han elsker at indtage i store mængder.

Lukas smider 10 kilo og får sin stemme tilbage.

Karrieren kan igen komme i omdrejninger. Bandet udgiver singlen ”Mama Said” i 2014 – i løbet af få dage er videoen blevet streamet mere end 40.000 gange. Bandet rejser også landet rundt med en ”mini-turné”, men de fleste kræfter bliver brugt på den anden side af Atlanten.

Lukas Graham bruger måneder i Los Angeles på at skrive nye sange, som skal udgives på bandets første amerikanske album på et senere tidspunkt.

Successen kulminerer dog for alvor året efter – i 2015. Her får udlandet nemlig for alvor øjnene op for Lukas og hans venner fra Fristaden. Bandet giver en historisk optræden i det populære talkshow ”Late Night with Conan O'Brien”.

Over 98 procent af seerne stemmer på ”7 Years” som den bedste sang, der nogensinde er blevet spillet i showet, og det får for alvor sat skub i karrieren. Lukas Graham stryger til tops på hitlister i både England, Irland og Australien for singlen ”7 Years”.

https://imgix.seoghoer.dk/5_13.jpg

Til Danish Music Awards 2015 kunne en bevæget Lukas Graham tage imod prisen for Årets Udgivelse fra sin egen mor, Eva. Sangeren blev ekstra rørt, da moderen bar en T-shirt med faderens navn på. Foto: All Over

Og det varer ikke længe, før Lukas Graham havner på den eftertragtede Billboard Hot 100-liste, og her har Fristadsbandet opholdt sig i mere end 12 uger – naturligvis på en solid andenplads. Imens indleder bandet en turné rundt om i USA.

Forleden spillede Lukas Graham på den legendariske klub Trobadour, for den 27-årige dansker og hans bandvenner har for længst vokset sig for stor til de klassiske Hollywood-natklubber.

Til Danish Music Awards 2015 kunne en bevæget Lukas Graham tage imod prisen for Årets Udgivelse fra sin egen mor, Eva. Sangeren blev ekstra rørt, da moderen bar en T-shirt med faderens navn på. Foto: All Over

Bandet rammer også forsider over hele – alle vil skrive om bandet, der for fem år siden kun var kendt inden for Fristadens mure.

Og TV-stationer over hele verden står i kø for at booke den krølhårede sanger – der troligt insisterer på at optræde i kasket, hvid T-shirt og et par overklippede shorts.

For selv om kronerne ruller ind – og medierne har døbt Lukas Graham en millionforretning – har han ikke glemt værdierne fra Fristaden.

- Jamen, hvad fanden skal jeg bruge en million euro til? Jeg har aldrig været økonomisk motiveret. Det er også det, der chokerer de der amerikanere, som vi skal over og arbejde med nu. Jeg vil ikke have et kæmpe forskud og en masse penge, jeg vil have det rigtige hold omkring mig. Jeg vil ikke skylde nogen noget. Et forskud er jo bare en ondskabsfuld form for kassekredit, har Lukas Graham således udtalt i et interview med Berlingske.

2016 blev ét af Lukas Grahams allerstørste år. Den 9. april skrev han dansk musikhistorie med en andenplads på den legendariske Billboard-liste, og hittet ”7 Years” ender med at blive den bedst-sælgende single fra en debuterende kunstner i USA i hele 2016.

Professionelt kører det hele på skinner – og det samme kan også kun siges om privatlivet.

I midten af april afslørede Lukas Graham nemlig en sød hemmelighed. Han skulle være far for første gang.

- Jeg er simpelthen så glad. Til september kommer der en lille guldklump til verden, og vi glæder os helt utroligt meget, afslører en glad Lukas Graham til Politiken over telefonen fra sin tourbus i USA i Redding, Californien – på vej til San Fransisco.

Sidste efterår nedkom kæresten Rillo med parrets prinsesse, en lille guldklump, de døbte Viola. Rillo afslørede den glædelige nyhed 15. oktober ved at dele et billede af et par babyfusser på sin Instagram-profil.

Tre dage senere fulgte Lukas Graham trop på Twitter, hvor han skrev, at ”livet føltes skrøbeligere”, efter at han var blevet far.

Men selv om livet nu var blevet fyldt med bleskift og babygråd, var musikken aldrig langt væk for Lukas Graham. Inden året var omme, var han tilbage i tourbussen – denne gang naturligvis med sin datter og kæreste ved sin side.

De to vigtigste personer i hans liv var også ved hans side, da han i december sidste år fik overbragt den glædelige nyhed, at han var nomineret til ikke bare én, men hele tre Grammyer til prisfesten i februar i år.

- Jeg ski­ftede ble i tourbussen på et truckstop ved Eastern Ohio, da min kæreste sagde, jeg var nomineret til tre Grammyer. Jeg troede, hun lavede sjov, fortalte Lukas Graham efterfølgende på sin Facebook.

Fristadsbandet måtte dog forlade prisfesten i Staples Centeret i Los Angeles tomhændede – men havde ikke mistet drømmen og ambitionen om at vinde andre og flere priser i fremtiden.

For som Lukas Graham synger på ”7 Years”:

- I only see my goals, I don't believe in failure.

Du kan se billeder af bandet i galleriet herunder:

Lukas Graham - billeder fra hans liv

Sponsoreret indhold