Nyheder6. april 2022

Her er de store energisyndere i dit hjem, og sådan sparer du penge på dem

Ifølge en energiekspert er der mange muligheder for at spare på sin elregning i hverdagen
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

El- og energipriserne er for tiden tårnhøje. Og tager man et kig på sine seneste elregninger, ser mange nok med store øjne på prisen, for den er bestemt ikke, hvad den har været.

Ifølge Dansk Energi skyldes de høje elpriser, at prisen på fossil naturgas er mere end tidoblet siden sidste efterår, samt at Rusland har droslet ned for mængden af gas, der bliver leveret til det vestlige Europa.

”Markedet for el fungerer nemlig sådan, at det er den dyreste nødvendige elproducerende enhed, der til enhver tid bestemmer prisen på al strøm, der udbydes på det internationale marked”, skriver Dansk Energi.

Derfor er det for mange danskere blevet en nødvendighed at se ind i, hvordan man kan spare på energien i hjemmet, og hvilke besparelser man kan gøre sig.

SE og HØR har spurgt energiekspert i Videnscentret Bolius Tue Patursson til råds.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/ovn.jpg
 Foto: Colourbox

Bare med ovnen er der mange muligheder for at spare på elregningen. Foto: Colourbox

Tænk dig om, når du laver mad

Noget af det første Tue Patursson peger på, når det kommer til at spare på sin elregning i hjemmet, er madlavning.

 • - Når man koger sin pasta eller kartofler, så brug den mængde vand, der er nødvendig og ikke overhæld gryden med vand, så bruges der mere energi på at varme vandet op, og så sæt låg på, så varmen ikke ryger ud i rummet. Lige så vel med en elkedel - varm til en kop te i stedet for en hel liter, hvis du ikke skal bruge mere, forklarer energieksperten.

 • Og skal maden varmes i en ovn, har han også et par råd til, hvordan der kan spares et par kroner.

 • - De fleste opskrifter siger, at en ovn skal være forvarmet, men man kan lige så godt sætte maden ind, mens ovnen varmer op, og så tager det lidt længere tid, men så bliver opvarmningen brugt optimalt. Og når ovnen så er i gang, så stil alle ting ind på én gang i stedet for at vente med at bage en kage til senere på dagen, lyder rådet.

 • Lad maden køle af

  Når der så er rester fra aftensmaden, er det en dyr omgang at sætte den varme mad direkte i køleskabet.

  • - Man skal lade det køle ned, inden det sættes i køleskabet, fordi køleskabet skal arbejde hårdere for at få den varme ret kølet ned.

  Og skal noget tø op, efter det har været i fryseren, lyder rådet fra Tue Patursson, at det er bedre at lægge det i køleskabet, så det kan afgive en masse kulde til køleskabet, som det ikke selv behøver at producere.

  Vask sent og smid det gamle ud

  Ifølge Tue Patursson har mange danskere det, man kalder flexregning, hvor man betaler, hvad prisen er på det tidspunkt, hvor man bruger el. Den er særligt høj i tidsrummet mellem klokken 17 og 20. Derfor anbefaler energieksperten at tænke sig om, når man vasker tøj og service.

  - Om natten er prisen på den rene el op til fem gange lavere, så lad opvaskemaskinen eller vaskemaskinen køre om natten, så kan man halvere prisen.

  Overvej så, om det kan være en god idé at udskifte sine hårde hvidevarer. Jo ældre ens opvaskemaskine eller vaskemaskine er, jo mere energi bruger de. Ifølge Tue Patursson er det med visse overvejelser, at man bør overveje en udskiftning.

  • - Vi anbefaler, at man bruger sine ting, til de ikke kan mere med en vis grad af fornuft. Og hvis man skal have nyt, så gå efter et godt energimærke, lyder det sidste råd.

  Sponsoreret indhold