Nyheder29. april 2023

Her er Christianias krav: Man skal arbejde frivilligt

Står det til christianitterne, skal der være strenge krav for at flytte ind i de almene boliger, der efter planen snart skal opføres i deres bydel
Der skal opføres 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania. 
Der skal opføres 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania.
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Du skal nemlig først arbejde frivilligt på Christiania, hvis du vil i betragtning som mulig kandidat.

Det siger Christianias talsperson, Mette Prag, til B.T. i et interview, der ender med, at hun tager mikrofonen fra B.T.

Staten har tilbudt fristaden en klækkelig kompensation for at opføre 15.000 kvadratmeters almene boliger i området. Blandt andet mulighed for at optage statsgaranterede lån for 67 millioner kroner og refundering af udgifter til vedligehold af bygninger.

Men christianitterne vil altså ud over pengene også gerne have nøje medbestemmelse over, hvem der kommer ind.

Mette Prag, hvem er det, der ikke må flytte ind?

– Vi har ikke lavet den endelige indflytningsaftale med Københavns Kommune. Det er noget, vi skal lave med Københavns Kommune, siger Prag.

Hvordan synes du, den model skal se ud? Synes du for eksempel, man skal afholde samtaler?

– Jeg tror, man viser sit værd ved at begynde at være med i udviklingen. Jeg tror, det viser det, hvis vi kan se, at du har lyst til at være med på nogle arbejdsweekender, og du har lyst til at deltage herude.

Hvordan vil I vurdere det?

– Ved at se, om du gør noget. Om det bare er snak, eller om der er handling bag dine ord.

Der er man jo kommet ind – jeg mener, før man kommer ind på Christiania. Når man søger om lov til at komme ind. Så skal man ikke til samtale?

– I første omgang melder man sig ind på at være på en interesseliste.

– Så er man i en tidlig prøve i forhold til at vise, at man er reelt interesseret, at man reelt arbejder for at udvikle de her bofællesskaber, og at man reelt også selv tager et ansvar for at være med i udviklingen og i opførelsen og den efterfølgende drift.

Så før, man flytter ind, kommer man på prøve. Hvad laver man så, når man er på prøve?

– En del af de første skridt er, at vi skal udvikle det her bofællesskab. Er du overhovedet frisk nok til at være med i den udvikling? Det er et stort arbejde. Det kræver rigtig mange timers frivilligt arbejde at være med i det. Så det er meget naturligt. Det er en måde at vise, at man godt gider at være med. Det er at være med i udviklingen også.

Så før, man overhovedet kan komme i overvejelse som en, der kan bo på Christiania, så skal man arbejde frivilligt i måske hundredvis af timer, mens man bliver vurderet?

– Jeg tror, der er rigtig mange, der vil være med til at udvikle deres egen bolig. Det kan vi se, når vi erfaringsudveksler med andre bofællesskaber inden for det almene. Det er en helt kendt model, at man er med i udviklingen. Det giver et rigtig interessant drive at være med til at udvikle sin egen bolig.

Så før, man kan få lov til at bo på Christiania, skal man være med til at arbejde frivilligt i en periode. Det er rigtig forstået?

– Du arbejder jo ikke frivilligt. Du arbejder jo for det, du kæmper for.

Men man får ikke løn for det?

– Nej, men du arbejder jo for det at udvikle Christiania. Det er jo lønnen i sig selv.

Hvor længe skal man arbejde på det her projekt, før man får svar på, om man må bo herude eller ej?

– Jamen, det tager jo fire år, før boligerne er bygget. Så det er den første prøve; om du er robust nok til at være med til det.«

Så man skal arbejde frivilligt herude i fire år, før man kan på svar på fra jer, om man må bo her eller ej?

– Det er ikke noget, vi afgør.

Men hvis det står til jer?

– Det er den gruppe, der bliver samlet omkring det bofællesskab, der finder ud af, hvordan det her kommer til at foregå.

Det lyder jo helt vildt …

– Det lyder da fedt!

… At man skal arbejde fire år, før man kan komme i overvejelse. Hvad hvis man arbejder fire år og bliver vraget til sidst?

– Der er vanvittigt mange herude, der kommer her hver eneste dag og synes, det er en kæmpe glæde at være her og være en del af det her fællesskab.

Man bygger jo de her almene boliger i København, fordi der simpelthen mangler boliger. Til studerende og sådan noget. Hvem forestiller du dig, der som studerende har tid til at arbejde frivilligt i fire år for måske at få lov til at bo i en lejlighed herude?

– Lige nu er der en kæmpe gruppe arkitektstuderende, der arbejder på, hvordan man kan bygge herude. Jeg tænker, mange af dem godt kunne tænke sig at bo her. De er allerede med meget tidligt i fasen. Det kunne være den måde, man finder ungdomsboliger og beboere til dem. Ved at gå ud på universiteterne og sige "hey, hvem kunne være interesseret i at flytte ind her? Er der nogen af jer, der kunne være interesseret i at udvikle de her boliger?"

B.T. forsøgte at følge op med spørgsmålet om, hvilke andre almene boligselskaber, der har så skrappe krav, men det lykkedes ikke.

Christianias talsperson, Mette Prag, greb mikrofonens hoved og hev det af.

Hun gad ikke interviewes mere, sagde hun, fordi spørgsmålene var "uinteressante".

Efterfølgende nægtede hun at udlevere mikrofonens hoved til B.T.s reporter og kameramand, hvis ikke B.T. lovede at slette sidste del af interviewet. Hun endte dog med at give det tilbage.

Sponsoreret indhold